Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakrivljeni televizori

Budućnost je u krivini

zakrivljeni tv
Foto: PR FOTO
1/5
05.06.2014.
u 11:42

Za razliku od 3D-a i mnogih drugih trendova u potrošačkoj elektronici, zakrivljeni televizori nisu samo prolazna moda nego nešto što će najvjerojatnije ostati uz nas. Postoji više razloga zbog kojih bi nam ravni televizori uskoro mogli izgledati jednako zastarjelo kao „telefoni žicom zavezani za zid“ (tako današnji klinci, odrasli uz mobitele, zovu fiksne telefone).

Jedva smo se navikli na ravne televizore koji su zamijenili trbušasto zaobljene TV-e a sad se moramo opet priviknuti na zakrivljene televizore? Čini se da ćemo morati. Kolikogod djelovali ekstravagantno (ili simpatično, ovisi od kuta gledanja), zaobljeni televizori nisu dizajnerski hir nego nešto što nam odgovara, nešto će sa zahvalnošću dočekati naše oči (koje su zaobljene, a ne ravne).

Ne vjerujete? Otiđite u kino. Ondje će vas dočekati platno koje je zaobljeno, a ne ravno. Kino-platna su zaobljena konkavno, kao i moderni zakrivljeni televizori, koji najviše nalikuje na oblik i proporcije platna u IMAX i sličnim vrhunskim kinodvoranama. To, naravno, nije slučajno: konkavni oblik se nametnuo kao rezultat desetljeća eksperimenata. Vlasnicima kino-dvorana bi se više isplatilo projicirati film na ravni zid, ali to više nikom ni ne pada na pamet: svi žele zaobljeno.

Glavni razlog tome je što takav oblik omogućuje da se bolje uživimo u zbivanja na ekranu nego kad nam pozornost odvlače zbivanja oko njega, koja registriramo perifernim vidom. U ovom istom specijalu, odgovarajući na pitanje kako odabrati pravu veličinu ekrana, napisali smo kako je idealno kada nam ekran zauzima 40 posto vidnog polja; jasno je da će zakrivljeni ekran zauzeti veći njegov dio od ravnog ekrana iste veličine.

Eto, sada je jasnije zašto su ekrani u kinima zakrivljeni. No, ekrani televizora mogu još više profitirati od zakrivljenosti! Stvar je u tome da konkavno zakrivljen oblik svodi na minimum utjecaj odbljesaka okolnog svjetla. Sam oblik poboljšava kvalitetu slike - čak i u kinu gdje jedino svjetlo dolazi od projektora i signalnih lampica za izlaze, a kamoli u dnevnoj sobi, koju rijetko kad imamo volje zamračiti da bi dobili bolju sliku. Manje odbljesaka automatski znači da će slika na ekranu imati veći kontrast, jače izražene boje te djelovati svjetlije.

Jedino razlog zbog kojeg su LCD-ovi i plazme ravni jest taj što su dosad morali biti: tek je najnovija tehnologija omogućila da se LCD paneli mogu zakriviti (za plazme nema spasa: oni se još uvijek mogu proizvoditi samo kao ravne ploče, ali plazme su ionako izgubile tržišni boj s LCD-om). Pa ipak, i te ravne ploče su bile bolje rješenje od starih televizora s katodnim cijevima: u njihovim bi se konveksnim krivinama ("trbusima") ogledao odbljesak svakog svjetla u prostoriji.

Nagovorili smo vas? A zapravo nismo ni spomenuli glavni razlog zbog kojeg volimo zakrivljene televizore. A on je - emotivan. Nije šala: mi ljudi smo naprosto „programirani“ da volimo zaobljene stvari. To su pokazala dva nezavisna istraživanja, jedno provedeno u Kanadi i jedno u Velikoj Britaniji: oba su pokazala da bi ispitanici uvijek reagirali emotivno (izmjereno EEG-om) na zaobljene predmete, dok bi na ravne ostali ravnodušni ili čak pokazali - strah. Znanstvenici to objašnjavaju time što oštri predmeti u prirodi znače opasnost. Krivine su očito ugodnije ne samo za naše oko nego i za srce.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije