Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŠI SE CRNO-BIJELI SVIJET

Slom Partizana: Najtrofejniji klub ABA lige postao talac svog trenera

Vujošević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.09.2015.
u 21:00

– Volim Duleta, poznajemo se 29 godina. Zbog njega sam došao u Partizan i bio mi je kao drugi otac. Ali, ne slažem se s njegovim nastupima u javnosti, ne treba se time baviti. Ja sam mu to dozvolio, ali on je prevršio mjeru - rekao je Danilović, piše Max!

Košarkaši Partizana nalaze se u možda najtežoj krizi otkako postoji klub koji se, uz činjenicu da su najuspješniji u povijesti ABA lige, može pohvaliti i osvojenom titulom prvaka Europe 1992. godine. O dominaciji Partizana u srpskoj košarci dovoljno je reći da su do ove godine trinaest godina bili uzastopni prvaci države. Međutim, uz brojne uspjehe na terenu klub je iz godine u godinu tonuo u sve dublje probleme koji su kulminirali na ovotjednoj redovitoj Skupštini kluba, piše Tjednik Max!.

Klupska legenda Predrag Saša Danilović podnio je neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Partizana na kojoj je već godinama. Danilović je, uz trenera Duška Vujoševića i sportskog direktora Dragana Todorića, dio trojca uz koji su vezani svi uspjesi kluba iz Beograda u posljednjih desetak godina. Njegova ostavka samo je potvrdila medijska nagađanja, koja traju već mjesecima, da situacija unutar kluba nije idealna i da su neophodne korjenite promjene da se krene naprijed.

– Partizan je bio i ostao moj život. Ne mogu više pomoći Partizanu. Potrošio sam svoje kredite i nije mi žao. Nema potrebe da sjedim tu samo zbog funkcije – rekao je Danilović dodajući da preuzima odgovornost za sve što se događalo u klubu.

Rekao je da prije svega preuzima odgovornost zato što nije uspio objasniti neke stvari ljudima iz samog kluba, odnosno, što nije uspio staviti neke situacije pod kontrolu. Prema njegovim riječima dug Partizana iznosi oko pet milijuna eura, pri čemu se najviše duguje jednoj banci. Najveći dio duga nastao je u posljednje dvije godine.

– Pravili smo poteze koji nisu popularni i nisu pametni i sada smo došli u sadašnju situaciju poslije 15 godina vrhunskih rezultata. Napravili smo od Partizana brend, trudili smo se da igrači koji dođu u Partizan budu još veći ljudi i još veći igrači. Više ne mogu Partizanu pomoći na način na koji sam to radio 15 godina – rekao je Danilović.

Uz Danilovićevu ostavku mnogi su očekivali da će i trofejni trener KK Partizana Dušan Vujošević također biti razriješen dužnosti. Te najave otišle su toliko daleko da se nekadašnji igrač Partizana Dejan Milojević već spominjao kao mogući novi trener kluba. Čak su se i navijači organizirali pa su počeli potpisivati i peticiju tražeći da Vujošević ostane trener. Naime, u medijima su se mogle čitati i ocjene da Vujošević u zadnje vrijeme, a posebno u zadnje dvije-tri godine, sve više vodi politiku te da je i na taj način naštetio klubu. Česte su bile njegove izjave gdje je za sve probleme Partizana okrivljivao srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, inače navijača Crvene zvezde, politiku… Svi oni bili su krivi što je Partizan ostao bez sponzora i što je dug iz mjeseca u mjesec rastao.

Vujošević je išao toliko daleko da se i u komentarima utakmica doticao tih tema koje nisu imale veze s ostvarenim rezultatom. I sam se Danilović u svojim izjavama medijima dotaknuo brojnih Vujoševićevih političkih izjava.

– Volim Duleta, poznajemo se 29 godina. Zbog njega sam došao u Partizan i bio mi je kao drugi otac. Ali, ne slažem se s njegovim nastupima u javnosti, ne treba se time baviti. Ja sam mu to dozvolio, ali on je prevršio mjeru. Klub ne smije biti politički subjekt. Dozvolio sam mu to, ali nisam uspio držati ga pod kontrolom – rekao je Danilović.

Kako god, do izbora novoga predsjednika KK Partizan vodit će radna skupina od pet članova (Mlađan Šilobad, Dragan Todorić, Ilija Dražić, Budislav Krstović i Mirko Tišma). Oni imaju zadatak da u skorom vremenu zakažu novu izbornu skupštinu na kojoj bi se trebali izabrati novi čelnici kluba.

– Jako mi je žao što je Saša podnio ostavku. Godinama smo kao predsjednik i trener bili najuspješniji tandem u srpskom sportu. Naša suradnja ne datira iz tog perioda, već mnogo dulje. Ja uopće ljude pamtim iz najljepših trenutaka. On je jako zaslužan za velike uspjehe kluba – rekao je Vujošević komentirajući ostavku Danilovića i uopće stanje u klubu.

Dodao je da je financijska situacija u klubu jako teška i da ona uzrokuje sve druge probleme, ali i da će vidjeti što se na tome planu može brzo učiniti.

– Osjećam obvezu prema klubu, i prema igračima i navijačima... Ne bih smatrao moralnim da ne učinim sve što je moguće da se klub u takvoj situaciji vrati na staze uspjeha – rekao je Vujošević.

Treći član tima koji je Partizanu donio brojne uspjehe bio je sportski direktor KK Partizana Dragan Todorović koji smatra da vrijeme ne radi za Partizan.

– Klub se nalazi u teškoj situaciji. Jako mi je krivo i žao zbog Danilovićeve ostavke. To je dodatni udarac za klub, koji je u teškoj situaciji. Veliko je pitanje hoćemo li i kako uspjeti sve to prebroditi jer je do početka sezone ostalo nešto više od mjesec dana – rekao je Todorić.

U komentarima na događaje u KK Partizanu navijači često postavljaju i pitanje kako je moguće da je dug toliko narastao uz višegodišnje igranje u Euroligi, pri čemu su dvorane bile redovito rasprodane. Podsjećaju i na brojne igrače koje je klub stvorio, a koji su nakon beogradske epizode završili u NBA ligi ili pak u europskim velikanima (Peković, Marić, Veličković, Bogdanović, Lučić…).

Iako je rješenje problema u KK Partizanu još daleko, već se spominje i mogućnost kako bi red u klubu trebao zavesti nekadašnji čelnik nogometnog kluba Partizan Žarko Zečević. O njemu, ali i budućoj upravi, ovisi hoće li i Vujošević ostati na mjestu trenera. Ipak, s obzirom na to da Grobari imaju veliki utjecaj na klub, vrlo vjerojatno je da će Vujošević do daljnjega ostati na mjestu trenera.

U međuvremenu Vujošević je okupio momčad koja je započela pripreme za predstojeću sezonu. U kakvim je problemima klub dovoljno govori i da je redove crno-bijelih napustila gotovo cijela momčad. Od prošlogodišnje momčadi još je ostao samo Milenko Tepić, koji je u iščekivanju inozemne ponude, kao i Slovenac Edo Murič koji je prvenstvo završio ozlijeđen i koji bi također mogao napustiti klub. Došlo je nekoliko većinom anonimnih igrača koji će se teško moći se suprotstaviti najjačim momčadima ABA lige, a prije svega Crvenoj zvezdi, Cedeviti, Budućnosti...

>> 'Ćosić je bio debelo ispred vremena, a divio sam se Kukočevim NBA lekcijama'

Komentara 9

IV
ivaba
08:18 03.09.2015.

VL koja vam je ovo vijest,.......pa u kojoj drzavi mi zivimo!!!!!!!!

Avatar PANCER_
PANCER_
07:50 03.09.2015.

Who cares što se dešava u srpskoj zabiti.

FC
fajter.coric
09:37 03.09.2015.

Puno hrvatsko pučanstvo zanima što radi jedan BOLESNI starac u srbijanskom košarkaškom klubu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije