Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonski Brod

Zmajlovićevo ministarstvo pomoći će gradu u izradi Akcijskog plana za onečišćenje zraka

sastanak radne skupine za zrak u slavnonskom brodu
17.12.2014.
u 10:29

Zrak u Slavonskom Brodu i dalje je kategoriziran kao II. kategorije s obzirom na ozon i sumporovodik. Zrak je bio I. kategorije, odnosno čist, u odnosu na sumporov dioksid, dušikov dioksid, benzen i lebdeće čestice

Sastanak Radne skupine na temu stanja zraka na području Slavonskog Broda i Broda održala se u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode. Istaknuto je da RH kontinuirano poduzima sve raspoložive mjere i provodi aktivnosti na rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Na temelju podataka mjerenja onečišćujućih tvari na postaji Slavonski Brod-1 i privremenoj pokretnoj postaji te postaji Slavonski Brod-2, preliminarne analize kvalitete zraka za razdoblje od 1. siječnja do 27. kolovoza 2014. godine pokazuju da je zrak u Slavonskom Brodu kategoriziran i dalje kao II. kategorije s obzirom na ozon i sumporovodik. Zrak je bio I. kategorije, odnosno čist, u odnosu na sumporov dioksid, dušikov dioksid, benzen i lebdeće čestice.

U sklopu aktivnosti koje Ministarstvo kontinuirano poduzima s ciljem poboljšanja kvalitete zraka u kolovozu ove godine u Slavonskom Brodu privremena mjerna postaja zamijenjena je novom stalnom mjernom postajom Slavonski Brod-2.

Institut za medicinska istraživanja nedavno je dovršio izradu preliminarne studije procjene udjela dominantnih izvora onečišćenja na području Slavonskog Broda koji će poslužiti kao podloga za izradu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda. Njeni rezultati bit će prezentirani na sljedećem sastanku Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda.

Izrada Akcijskog plana obaveza je Grada Slavonskog Broda, a Ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša spremni su im pružiti svu stručnu i financijsku pomoć. Akcijskim planom identificirat će se konkretne mjere smanjivanja onečišćenja zraka i način provedbe s rokovima izvršenja, a kojima se može osigurati poboljšanje kvalitete zraka i kvalitete života stanovnika Slavonskog Broda.

Na sjednici Radne skupine, među ostalim, zaključeno je da treba nastaviti s radom u cilju daljnjeg praćenja i analize stanja onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda i Broda.

Naglašeno je da je potrebno nastaviti stalnu razmjenu informacija o svim aktivnostima koje se poduzimaju na području Slavonskog Broda i Broda od strane nadležnih ministarstava, stručnih institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave te Rafinerije nafte Brod. Predloženo je da se u rad Radne skupine uključe i predstavnici lokalne vlasti Broda te da se na sljedećem sastanku razmotri mogućnost suradnje na izradi zajedničkog akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka na području Slavonskog Broda i Broda. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dostaviti će u informaciju o provedenim i planiranim mjerama i aktivnostima u Rafineriji nafte Brod u skladu s Ekološkom dozvolom.

>> 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije