Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treba im poticaj

Žena poduzetnica najviše na sjeveru Hrvatske, a najmanje na jugu i Slavoniji

 Mary Ann Rukavina Cipetić
Sanjin Strukic/Pixsell
28.11.2014.
u 15:49

Zapravo, društvo može jako puno učiniti. Trebamo mijenjati stereotipe koji kažu da nema žena u poduzetništvu, kazala je Rukavina Cipetić

- Žene u Hrvatskoj drže jednu trećinu ukupnog poduzetništva i u ovim se kriznim godinama iskristaliziralo da manje propadaju poduzeća i obrti kojima upravljaju žene nego muškarci, rekla je Mary Ann Rukavina Cipetić, izvršna direktorica GTF Regionalnog centra za jednakost spolova, govoreći na današnjem Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Vukovarsko – srijemske županije gdje je govoreno o ženskom poduzetništvu.

Napominjući kako Hrvatska nije poduzetna zemlja, a još manje je zemlja ženskog poduzetništva, Rukavina Cipetić je istaknula i da su žene kod donošenja poslovnih odluka odgovornije i opreznije što pojašnjava podatkom prema kojem su žene tijekom ovih kriznih godina svoj udio u obrtništvu ne samo zadržale nego čak i povećale.

– To znači da su žene žilavije i opstaju na tržištu. Usudila bih se i reći da poduzetništvo, koje se traži u kriznim razdobljima, je žensko poduzetništvo. Uz to žene su sklonije i društvenom poduzetništvu i razmišljanju o obitelji i svojoj zajednici dok muškarci prije misle na sebe i osobnu dobit, rekla je Rukavina Cipetić. Iako nema preciznih pokazatelja smatra kako je većina žena aktivnih u poduzetništvu i obrtništvu u poodmakloj životnoj dobi. Razlog tome je činjenica što je teško izbalansirati sve obveze na poslu s onima kući, djecom, obitelji… Statistički podaci kažu i kako je žena obrtnica i poduzetnica više u sjevernoj Hrvatskoj nego na jugu i istoku Hrvatske. Dodala je i kako postojeća i nova radna mjesta mogu sačuvati i otvoriti samo poduzetnici kao i da Nacionalna strategija ženskog poduzetništva može dati rezultate samo ako se ona implementira, odnosno, samo ako se u njenu provedbu aktivno uključe svi segmenti društva.

– Zapravo, društvo može jako puno učiniti. Trebamo mijenjati stereotipe koji kažu da nema žena u poduzetništvu. Treba isticati pozitivne primjere, promijeniti i klimu unutar obrazovnog sektora kako mladi ne bi mislili da nakon školovanja moraju otići izvan zemlje nego da mogu svoje poslovne pothvate i ideje ostvariti i na domaćem terenu, zaključila je Rukavina Cipetić. Na današnjem sastanku, održanom u velikoj županijskoj vijećnici u Palači Srijem, rečeno je i da se Slavonija nema čime ponositi kada je u pitanju žensko poduzetništvo.

>>Žene koje su šefice podložnije su depresiji od muških kolega

>>Broj žena u biznisu stagnira od 2010.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije