Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promet se preusmjerava

Hrvatske vode: Vodni val na Dravi dolazi sporije i duže

Drava u Osijeku
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, ilustracija
19.09.2014.
u 15:14

Vozila se na tome pravcu preusmjeravaju obilaznim putevima. Zatvorena je i južna obilaznica Donjeg Miholjca sve do Črnkovaca, a promet se preusmjerava.

Zbog opasnosti od prelijevanja rijeke Drave, kako je izvijestila osječka policija, za sav je promet zatvoren most 107. brigade Hrvatske vojske kod Belišća do križanja s cestom koja vodi prema Torjancima.

Vozila se na tome pravcu preusmjeravaju obilaznim putevima. Zatvorena je i južna obilaznica Donjeg Miholjca sve do Črnkovaca, a promet se preusmjerava.

Mještani Svetog Đurađa pak mogu odahnuti jer njihovo naselje više nije ugroženo. Tamo je ugrađeno 105 box barijera i 14000 vreća s pijeskom postavljenih u dužinu od 800 metara. Zečji nasipi manjih dimenzija grade se u Nardu, Petrijevcima, Ladimirevcima i Satnici. Već postojeći nasip pojačava se i u vikend naselju Karašica gdje živi 17 obitelji. Do sada je ukupno ugrađeno 105 box barijera te 35900 vreća s pijeskom.

- Ovo je prvi puta da sam bezbrižan. Sve se radi savršeno, sve su pripreme odrađene na vrijeme, a moje je samo da se vozim biciklom po naselju i gledam hoće li Drava slučajno probiti nasip - kaže Damir Anić jedan od stanovnika vikend naselja Karašica koje se ne nalazi u sustavu obrane od poplave. Iako je nebranjeno područje, iz Hrvatskih voda poručuju, kako će dati sve od sebe da ga maksimalno zaštite.

- Sada je potpuno evidentno da ovaj vodeni val rijeke Drave dolazi znatno sporije i duže traje, a razlog tomu je izuzetna obraslost inundacije šumom koja usporava napredovanje vala. To u konačnici rezultira nešto višim vodostajima od onih koji su prognozirani početkom tjedna kada je veliki vodeni val ušao na područje Hrvatske - rekao je danas Davor Haničar, zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava Sektora B u Hrvatskim vodama. Vodostaj Drave u Osijeku prema hidrološkim prognozama ne bi trebao biti viši od 470 centimetara. - Unatoč novim prognozama bitno nisu ugroženi izgrađeni nasipi koji su viši od očekivanih vodostaja Drave za više od metra - dodaje Haničar.

Vodostaji Dunava kod Batine i Vukovara, objasnili su u Hrvatskim vodama, nisu zabrinjavajući.

Novih 120 pripadnika Oružanih snaga RH je danas upućeno na poplavom ugrožena područja u Osječko-baranjskoj županiji. Na području Osječko-baranjske županije ukupno je angažirano 214 pripadnika Oružanih snaga RH, koji na području Karašice, Josipovca i Nemetina rade na utvrđivanju nasipa i punjenju vreća s pijeskom.

>> Proglašeno izvanredno stanje, kritične točke su Sveti Đurađ i Karašica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije