Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sikirevci

Završna svečanost 17."Susreta naroda i kultura"

folklor
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
25.08.2014.
u 07:10

Bogat program nastavljen je na velikoj pozornici u parku u središtu Sikirevaca, a skupine su publici predstavile raznolikst običaja, folklora i narodnih nošnji krajeva iz kojih dolaze.

Udruga čuvara tradicije hrvatskih obiteljskih zadruga "Družina" i domaćini, Kulturno-umjetničko drustvo "Sloga" iz Sikirevaca organizirali su završnu svečanost ovogodišnjih 17. "Susreta naroda i kultura" koja se tradicionalno, već desetu godinu za redom održava u tom mjestu. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske višednevna međunarodna smotra folklora započela je u četvrtak, a brojni folklorni programi tijekom proteklog vikenda izvodili su se u Čučerju, Kloštar Ivaniću i Podravskim Podgajcima. Kulturno-umjetnička društva i njihovi predstavnici ove su godine došli iz Italije, Poljske i gotovo svih krajeva Hrvatske.

Završni program započeo je mimohodom folklornih skupina u narodnim nošnjama kroz selo, sve do župne crkve Svetog Nikole, gdje je služena svečana misa uz prisustvo svih sudionike ove folklorne manifestacije.

Bogat program nastavljen je na velikoj pozornici u parku u središtu Sikirevaca, a skupine su publici predstavile raznolikst običaja, folklora i narodnih nošnji krajeva iz kojih dolaze.

- Već deset godina u Sikirevcima organiziramo završnicu ove međunarodne smotre folklora, a do sada su tu boravili KUD-ovi iz gotovo svih dijelova Europe. Drago nam je da preko manifestacije možemo promovirati i naš autohtoni "Sikirevački motiv", kojega izrađuju članice istoimene udruge. Riječ je o umijeću izrade sunčane čipke koja je uvrštena u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Međunarodna manifestacijia "Susreti naroda i kultura" pomaže nam u ostvarenju suradnje s brojnim kulturno-umjetničkim društvima europskih zemalja, odlazimo tamo i isto tako rado ih ugošćujemo kod dolaze kod nas - kaže predsjednik Kulturno-umjetničkog društva "Sloga" Siniša Knežević.

>> Završena folklorna manifestacija 'Dani Luke Lukića'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije