Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODSKI VAROŠ

Završena folklorna manifestacija 'Dani Luke Lukića'

Dani Luke Lukića
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
17.08.2014.
u 21:58

Posebno svečan ugođaj stvorili su mještani koji su okitili prozore svojih kuća

U Brodskom Varošu završena je folklorna manifestacija "Dani Luke Lukića", koju su po ​jedanaesti ​put u čast svom mještaninu, učitelju i poznatom hrvatskom jezikoslovcu, etnografu i etnomuzikologu pripremili članovi tamošnjeg kulturno-umjetničkog društva. Tradicionalna trodnevna manifestacija započela je na blagdan Velike Gospe pučkom zabavom u središtu mjesta, a na pozornici su nastupali domaćini, članovi KUD-a "Luka Lukić" i Tamburaški sastav "Varoški Bećari". Na Rokovo 16. kolovoza, program je nastavljen u večernjim satima koncertom gostujućeg Kulturno-umjetničkog društva "Struge Gorice" iz Čapljine.

Središnja folklorna priredba pod nazivom "Zlati mi se, o Varošu mili" započela je danas povorkom dvanaest KUD-ova iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine s preko dvije stotine sudionika, koji su se prema župnoj crkvi Krista Kralja na blagoslov i nastupe u Spomen park "Đure Đakovića" uputili iz varoške osnovne škole, ispraćeni lepetom krila i pogledima iz gnijezda najpoznatijeg para roda u Hrvatskoj, Malene i Klepetana.

Posebno svečan ugođaj stvorili su mještani koji su okitili prozore svojih kuća vezenim ponjavama, peškirima i cvijećem, te tako ukrasili vizuru ​Brodskog ​Varoša dok je folklorna povorka u narodnim nošnjama prolazila pokraj rodne kuće Luke Lukića i dalje prema crkvi gdje se nakon mise uz zvuke tambura razvilo veliko slavonsko kolo. KUD "Luka Lukić" u četiri tamburaške sekcije, dvije plesne, te pjevačkoj i dramskoj skupini okuplja stotinjak članova. Društvo od 2005. godine djeluje pod nazivom KUD "Luka Lukić", ponosno noseći ime Varošana koji je svojim etnološkim i etnomuzikološkim zapisima omogućio da se bogatstvo tradicije i običaja Brodskog Varoša ne zaboravi, već brižno njeguje i prenosi na mlade naraštaje.

>> Običaji iz svih dijelova Slavonije na Zagrađu 2014.

>> 'Folklor nije ništa nazadno, tako su mislili komunisti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije