Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žito grupa

'Zapošljavamo 30 najboljih osječkih studenata'

najbolji studenti
Foto: Davor Javorović/Pixsell
09.05.2014.
u 19:15

Najbolje su odlučili zadržati u ''svome kraju''. Tako bi se najjednostavnije mogao opisati projekt osječke Žito grupe u vlasništvu poduzetnika Marka Pipunića koji je u potrazi za novim kadrom odškrinuo vrata tri osječka fakulteta – Ekonomije, Prehrambene-tehnologije i Poljoprivrede...

Najbolje su odlučili zadržati u ''svome kraju''. Tako bi se najjednostavnije mogao opisati projekt osječke Žito grupe u vlasništvu poduzetnika Marka Pipunića koji je u potrazi za novim kadrom odškrinuo vrata tri osječka fakulteta – Ekonomije, Prehrambene-tehnologije i Poljoprivrede. U studentskim klupama odlučili su potražiti najbolje i – zaposliti ih. Prvi ugovori već su sklopljeni.

Ugovori ovih dana

– Pokrenuli smo projekt zapošljavanja ne po natječaju nego po pozivu. Želimo ovako pokazati studentima kako ima smisla učiti, ali i demantirati da se posao dobiva preko veze, objašnjava razloge sam Pipunić.

S poslom je startalo devetero mladih ekonomista, a slijede inženjeri prehrambene tehnologije. U trećoj fazi ''na redu'' su najbolji sa svih smjerova poljoprivrede – stočarstva, ratarstva i poljoprivredne mehanizacije.

– Tvrtki Žito predložili smo listu najboljih studenata koju smo kreirali prema kriteriju uspješnosti studija, a oni će u svojem selekcijskom postupku izabrati one koji im odgovaraju. Mladim ljudima treba dati priliku da se dokažu. Ovo je atraktivan, ali zahtjevan studij, kaže dekan osječkog PTF-a Drago Šubarić.

Ugovori bi se ovih dana trebali ispisati i za osam prehrambenih tehnologa. U iščekivanju posla je i Andrea Varžić. Studij je završila u roku i to s prosječnom ocjenom 4,2. U svojoj generaciji bila je jedna od najboljih. Iskustva s radom ima jer je tijekom studija imala prilike stručno se usavršavati u Valviti.

– Ovaj je model zapošljavanja odličan. Sličnih stvari trebalo bi biti puno više kako bi se mladima dala prilika za dokazivanje, smatra Andrea koja bi idućih nekoliko dana trebala doznati hoće li ona biti jedna od tehnologa koji će staviti svoj potpis na ugovor.

– Ove godine planiramo zaposliti oko 30 studenata na različitim projektima. Dobit će pripravničke ugovore, a o njima samima ovisi daljnja karijera i napredak. Nitko im ništa ne jamči, ali im je ovo prilika za dokazivanje, dodaje Pipunić.

Početna plaća 4500 kuna

Svi predloženi studenti prolaze testiranja i selekciju u Žito grupi. Na taj način u ovoj osječkoj tvrtki detektiraju kadrove potrebne i za druga radna mjesta. Tako, primjerice, u prodaji neće tražiti najbolje pa će prilike za zaposlenje, u drugom krugu, imati i oni s nešto slabijim prosjekom ocjena.

– Početnička pripravnička plaća iznosit će 4500 kuna. S vremenom može rasti, a to ovisi o individualnim sposobnostima svakoga od njih, napominje te dodaje kako će s takvom praksom nastaviti i ubuduće. Iako za sada o tome ne želi govoriti, Pipunić najavljuje uskoro i projekt vrijedan sto milijuna eura.

– Dok sve ne bude gotovo, ne želim s time izlaziti u javnost, kaže.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije