Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prozvala hdz i hsp as

Vukovarski SDP: Nove gradske vlasti ne znaju pronaći sredstva za stipendije

Vukovar,stipendije
Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.10.2014.
u 15:30

Biljana Gaća kaže kako će nova Odluka znatno smanjiti prava studenata kao i da će radi nekih stavki, koje se predlažu, broj stipendija u Vukovaru biti prepolovljen.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i koalicija HDZ-HSP AS idu u promjene gradske odluke o stipendiranju zato što ne znaju i ne mogu osigurati dovoljna sredstva za isplatu stipendija studentima iz Vukovara, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare vukovarske podružnice SDP-a čiji su vijećnici jučer napustili sjednicu Gradskoga vijeća jer njihovi amandmani na Odluku o stipendiranju nisu prihvaćeni.

Biljana Gaća kaže kako će nova Odluka znatno smanjiti prava studenata kao i da će radi nekih stavki, koje se predlažu, broj stipendija u Vukovaru biti prepolovljen.

– To nije samo namjera vladajućih u gradu da pravo na stipendiju imaju samo studenti koji se školuju na području Republike Hrvatske nego i prijedlog po kojem stipendije ne mogu dobiti studenti stariji od 26 godina života. Isto tako tu je i stavka po kojoj gradonačelnik, na temelju svoga diskrecijskog prava, ima pravi odlučiti treba li netko vratiti isplaćene stipendije ili ne. Sve to će prepoloviti broj stipendija, rekla je Gaća. Govoreći o novoj odluci dodala je kako vukovarskih studenata ima ne samo u Srbiji nego i na fakultetima u BiH, Sloveniji pa i Londonu kao i da će pravo na stipendije biti uskraćeno i djeci vukovarskih branitelja i drugima.

Tijekom konferencije za novinare Gaća je pokazala i letak HDZ-a iz predizborne kampanje u kojem se obećavaju veće stipendije ukazujući da se prema novoj odluci iznos stipendija smanjuje na 500 kuna mjesečno. Rekla je i kako prema zadnjim istraživanjima zagrebačko sveučilište, kao najbolje u Hrvatskoj, ne ulazi među 500 najkvalitetnijih na svijetu te da se ovom odlukom sprječava mobilnost studenata iz Vukovara.

– Dok je gradonačelnik bio Željko Sabo Vukovar je bio jedini grad u Hrvatskoj gdje su svi studenti koji su podnijeli zahtjev, a ispunjavali su postavljene kriterije, dobivali stipendije koje su se kretale od 500 do 800 kuna. Tako je samo prošle godine stipendirano oko 450 studenata dok će sada taj broj biti znatno smanjen, istakao je predsjednik vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak dodajući da se na inozemnim fakultetima školuje 70-ak Vukovaraca. Sredstva za isplatu stipendija osiguravana su na način da je 60 posto osiguravamo iz gradskoga proračuna, a 40 posto od raznih donatora. Vukovar kao grad stagnira i to je sada svima jasno. Nema nikakvih novih projekata, a sve ovo što se radi u gradu zapravo su naslijeđeni projekti bivšeg gradonačelnika.

>>Prekinuta sjednica Gradskog vijeća: SDP i SDSS napustili vijećnicu

>>Buran aktualni sat na Gradskom vijeću Vukovara

Komentara 14

SI
Sittingbull
20:13 16.10.2014.

Ova nova gradska vlast sa Penavom na čelu naprosto nije sposobna osigurati dovoljno sredstava za stipendije kao što je to bio u stanju Željko Sabo. I u tome je cijela mudrost. Radi se o 40 % sredstava koja su se osiguravala kroz razne donacije. U predizbornoj kampanji su obećavali i više stipendija i veće iznose za iste. A što sada rade? Vidjet ćemo kako će objašnjavati djeci branitelja koji studiraju u Orašju da za njih više nema stipendija. One tvrdnje i cifre koje iznose "genšer" i "duda66" su najobičnija glupost. Ali eto uzvrtili se hadezeovci braniti ono što se braniti ne može. Pa ako treba i lagati - to njima nikada nije bio problem.

GE
genšer
15:41 16.10.2014.

Biljana , nažalost opet LAŽEŠ!!!Djeca branitelja NISU imala prednost stipendije ali od 450 studenata 396 su bili srpske nacionalnosti a 348 ih je studiralu u srbiji i b. luci...Biljana u tome je probllem, zar ne??? Podrška Penavi iz međimurja!!!

KD
KRALJ DMITAR ZVONIMIR_neblok
16:39 16.10.2014.

Čemu se ovi smiju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije