Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu se odazvali

Vukovarski branitelji podijeljeni i na obilježavanju svoga dana

Dan vukovarskih branitelja
Foto: Branimir Bradarić
1/2
24.08.2014.
u 14:49

Članice Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, koja je bliska sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, nisu se odazvali današnjem pozivu za polaganje vijenaca

Polaganjem vijenaca i molitvom podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju danas je obilježen Dan vukovarskih branitelja. Organizator obilježavanja je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara 2013. odakle podsjećaju da je taj datum izabran jer je 24. kolovoza 1991. godine započela otvorena i organizirana agresija JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar koji je toga dana napadnut sa svih strana, sa kopna, iz zraka i sa Dunava.

Međutim, i obilježavanje Dana vukovarskih branitelja još jednom je ukazalo na podijeljenost između braniteljskih udruga. Naime, članice Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, koja je bliska sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara, nisu se odazvali današnjem pozivu za polaganje vijenaca. Isti scenario u Vukovaru dogodio se već nekoliko puta tako da su već postale uobičajene dvostruke obljetnice i dvostruki protokoli.

Franjo Šoljić, predsjednik Koordinacije, kaže kako je 19. kolovoza na sastanku sa gradonačelnikom Ivanom Penavom većinom glasova odlučeno kako će se Dan vukovarskih branitelja obilježavati 10. ožujka. Taj datum je izabran jer je to dan prvoga postrojavanja „nenaoružanih odreda“ u RH te da je taj dan i začetak stvaranja 204. Vukovarske brigade. Toga 10. ožujka  pokazana je i spremnost za obranu od velikosrpske agresije.

Vijenac je danas na Memorijalnom groblju položio i ministar branitelja Predrag Matić koji je podijeljenost i činjenicu da postoje dva datuma Dana vukovarskih branitelja prokomentirao riječima da se o danu obilježavanju trebaju dogovoriti sami vukovarski branitelji. Obilježavanju na Memorijalnom groblju nazočio je i gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao da podržava odluku većine braniteljskih udruga da se ubuduće Dan branitelja obilježava 10. ožujka na dan kada je 1991. godine održano postrojavanje 2.500 pripadnika „nenaoružanih odreda" s područja bivše Općine Vukovar u Bogdanovcima što se smatra i začetkom formiranja 204. vukovarske brigade.

>> Penava mora biti gradonačelnik i Hrvatima i Srbima

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Panonicus
Panonicus
16:28 24.08.2014.

NIJE PODJELA NEGO KONAČNO SREĐIVANJE STANJA Demokratski je izabran najbolji prijedlog. Danas nije dan općeg napada, već je to 25.08. Udruge koje su u Stožeru odavno su donijele odluku da ne sudjeluju u protokolima s Fredom jer bi to bilo licemjerno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije