Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnostan blokiran

Vukovarcima ponovno prijete hladni radijatori tijekom zimskih mjeseci

grijanje vukovar
Foto: Branimir Bradarić
17.09.2014.
u 13:31

Gradska tvrtka Tehnostan blokirana radi sedam milijuna kuna duga prema PPD-u

Pred građanima Vukovara koji žive u stanovima nadolazi još jedna neizvjesna zima u kojoj se ne zna hoće li ili neće biti grijanja stambenih objekata u kojim žive. Tim povodom danas je sazvao konferenciju za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je izvijestio javnost kako je radi nepodmirenoga duga od oko sedam milijuna kuna prema isporučitelju plina, vukovarskoj tvrtci PPD, blokiran račun gradske tvrtke Tehnostan. Blokada računa dogodila se svega 15-ak dana prije službenog početka sezone grijanja.

– Ovo je dugogodišnji problem koji se ponavlja iz godine u godinu. Ipak, građanima možemo poručiti da će Grad Vukovar učiniti sve da ne dođe do prekida isporuke toplinskom energijom. Osnovni problem je u činjenici što mi niti do danas nismo riješili pitanje vlasništva stanova što cijeli ovaj problem dodatno komplicira, rekao je Penava dodajući da poslije ovoga javnoga apela očekuje od države i državnih institucija da pomognu da se problem riješi. Jedan od načina je i da država, koja je još uvijek vlasnik većine od ukupno oko 5000 stanova, pristane na izvan sudsku nagodbu s Tehnostan i isplati ovoj vukovarskoj tvrtci dugovanje od 13 milijuna kuna. Uz dugovanje države Tehnostan ima još neka potraživanja na ime isporučene toplinske energije i prema građanima i tvrtkama u samom Vukovaru.

Odgovarajući na pitanja novinara Penava je rekao kako se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, da nije do sada sustavno rješavan kao i da ga je potrebno riješiti na način da iduće godine opet ne bude ista priča. Problem sa dugovanjima Tehnostana i opomenama za neisplaćeni isporučeni plin je već nekoliko godina prisutan. U dva navrata grad Tehnostan je dizao kredite, gdje je grad bio jamac, kako bi vratio dugove. Tijekom zimskim mjeseci dugovanja narastu i preko deset milijuna kuna. Novinari su podsjetili Penavu da Vukovarci u isto vrijeme plaćaju jedno od skupljih grijanja u državi kao i troškove angažirane snage preko cijele godine pa i u vrijeme ljetnih mjeseci kada nema grijanja. Prošle godine pojavila se i informacija da bi PPD preuzeo Tehnostan za što je Penava rekao da nema konkretnih saznanja.

– Priča oko dugovanja za grijanje u Vukovaru je izuzetno komplicirana i stoga moramo što prije sjesti sa svim nadležnima i vidjeti što i kako dalje. Ne kažem da nije bilo propusta i u samom radu Tehnostana ali niz je tu i drugih problema poput praznih stanova koji se ne griju, činjenica da se neki stanovi iz tehničkih razloga ne mogu isključiti, cijene koju određuje HERA…, rekao je Penava. I dok se ne održi sastanak sa nadležnima i ne pronađe neko rješenje najdeblji kraj će i dalje izvlačiti građani koji redovno plaćaju grijanje ali će i pored toga strahovati hoće li tijekom zimskim mjeseci imati grijanje ili ne.

>>Vukovar: Radijatori ostaju hladni u više od 3600 stanova

>>'Grijanje u Vukovaru godinama se naplaćuje na nezakonit način'

>>Zbog duga za grijanje država bi oko 500 obitelji mogla deložirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije