Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Vukovar slavi dan mirne reintegracije Podunavlja

Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
1/3
15.01.2014.
u 14:59

Bila je ovo još jedna prilika da se prisutni prisjete događanja kao i same provedbe mirne reintegracije kao i da se progovori o do sada učinjenome i gdje se Vukovar danas nalazi.

U okviru obilježavanja obljetnice završetka Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni okvir Republike Hrvatske danas je u Vukovaru, u organizaciji Europskog doma Vukovar, održan okrugli stol pod nazivom Mirna reintegracija Hrvatskoga Podunavlja – 16 godina poslije.

Bila je ovo još jedna prilika da se prisutni prisjete događanja kao i same provedbe mirne reintegracije kao i da se progovori o do sada učinjenome i gdje se Vukovar danas nalazi.

– Vukovar je apsolutno dobar primjer cijelom svijetu. Bez obzira na nesuglasice i različitosti u mišljenju svatko od nas pokazuje svoju dozu tolerancije koja vodi ka mogućem razvoju uz mir. Stvaramo i slavimo život i hvala svima koji nam pomažu u tome - rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo. Ovo je prva obljetnica završetka mirne reintegracije koja se slavi od kada je RH članica EU. Upravo radi toga Dan mira se slavi sa Europskim domom Vukovar i građanima. Prisutnima na okruglom stolu obratio se i Dragan Crnogorac, saborski zastupnik SDSS-a, koji je rekao da su i danas mnoga pita još uvijek otvorena te da ih treba konačno riješiti kako bi svima bilo bolje.

- Dosta toga je napravljeno u procesu mirne reintegracije, međutim, ne treba stati nego treba i dalje raditi na tome, a usporedo s tim raditi i na razvoju Vukovara i ostalih krajeva, rekao je Crnogorac. Upitan od novinara da prokomentira nedavna dešavanja u Vukovaru oko uvođenja dvojezičnosti Crnogorac je rekao da je to jedno od manjinskih prava, da je Hrvatska u procesu mirne reintegracije i kasnije doradila svoje zakone kao i da očekuje da se ti zakoni i poštuju. Na okruglom stolu govorio je i Joško Morić, nekadašnji predstavnik hrvatskih vlasti u procesu mirne reintegracije, koji je rekao da je došao ponuditi svoja iskustva koja je stjecao u puno težim okolnostima u Vukovaru.

– Bolje je gutati žabe nego čekati da se moramo suočiti s krokodilom. Mogu se stvari riješiti uz ponešto više truda prije nego postanu gotovo nerješiv problem. Treba sjesti da se dogovorimo o dinamici i načinu zajedničkog pristupa problemu i pronađemo rješenje koje je održivo. Najveći problem je što se Vukovarcima ne dopušta na razne načine da zacijele rane, a onda neki te rane koriste kao argument, rekao je Morić govoreći o ukupnoj situaciji u Vukovaru. Dodao je i da pismo i jezik nikada nigdje ne trebaju biti problem ali i da su u Vukovaru oni sredstvo koje je pretvoreno u politički problem koji se treba rješavati na politički način.

Središnja manifestacija Dana mira danas će biti održana u prostorima nekadašnjeg Radničkog doma gdje će se razne organizacije i manjine predstaviti svojim bogatstvom kulturno – umjetničkih običaja i kulinarskih sadržaja. Ova manifestacija nazvana je Vukovar – bogatstvo različitosti. U večernjim satima biti će održan koncert Teške industrije.

>>Vukovar šestu godinu za redom financira sve svoje studente

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije