navigacija Slavonija 41
vukovar

Vukovar: Proglašena elementarn​a nepogoda za voćnjake i vinograde

Razlozi proglašenja elementarne nepogode iznimno niske temperature, koje su u veljači ove godine pale i na -28C u nekim dijelovima

Vukovar: Proglašena elementarn​a nepogoda za voćnjake i vinograde

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio je danas elementarnu nepogodu na području cijele županije za voćnjake i vinograde. Objašnjavajući ovu odluku, dožupan Željko Cirba rekao je da su razlozi proglašenja elementarne nepogode iznimno niske temperature koje su u veljači ove godine pale i na 28 Celzijevih stupnjeva ispod ništice u nekim dijelovima, ali i nedavni mraz koji su rezultirali smrzavanjem cvjetova u voćnjacima.

– Prema našim informacijama, u nekim voćnjacima štete su tolike da ove godine i neće biti berbe. Slična je situacija i u vinogradima gdje imamo slučajeva da se tijekom ovogodišnjih polarnih temperatura zamrzla loza tako da ili neće biti uopće roda ili će on biti osjetno smanjen – rekao je Cirba. Dodao je i da za sada u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema upita za proglašenja nepogode radi šteta na šećernoj repi, ali da će županijska tijela pratiti situaciju na terenu i reagirati ako bude potrebe.

Sukladno odluci župana na općinskim i gradskim komisijama je da prikupe prijave šteta voćara i vinogradara kako bi sva ona u zakonskom roku bila proslijeđena državnoj komisiji.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija