Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pilot-projekt

Vojarna kao hostel za đake koji će učiti o ratu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.01.2014.
u 13:32

Vukovar će kroz projekt posjetiti 50.000 učenika godišnje

S prvim radnim danom 2014. i službeno je počela raditi Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, koja će upravljati nizom ustanova i lokacija vezanih uz Domovinski rat. Svaki učenik osmog razreda dio će nastave povijesti koja govori o stvaranju RH i Domovinskom ratu izučavati u Vukovaru. Tijekom školske godine Vukovar će u sklopu tog projekta posjećivati tristotinjak osmaša svaki dan ili 50.000 đaka tijekom školske godine

.– Krenuli smo s brojnim aktivnostima jer mnogo toga moramo napraviti – kaže privremena ravnateljica ustanove Alenka Mirković-Nađ, koja je u vrijeme opsade Vukovara bila i novinarka Hrvatskog radio Vukovara. Najavila je i da će ove godine biti organiziran pilot-projekt, a da bi provedba planirane nastave mogla započeti iduće godine.Učenici će u sklopu terenske nastave dva dana boraviti u Vukovaru. Bit će smješteni u nekadašnjim prostorima vojarne koja će biti preuređena u moderan hostel s restoranom. Obilazit će lokacije bitne za obranu Vukovara i muzeje, slušati predavanja... Predviđeni su i slobodni sati u sklopu kojih će moći razgledati grad. Za zadnji sat te terenske nastave predviđen je sat mira koji će držati razne domaće i inozemne poznate osobe tako da će učenici Vukovar napuštati s porukama mira i tolerancije.

– Učenici će u Vukovaru učiti o Domovinskom ratu. Kroz učenje o ratu djecu ćemo učiti miru i toleranciji. Pritom roditelji ništa neće plaćati jer će sve financirati Ministarstvo. Bitno je spomenuti i gospodarski aspekt toga projekta jer će izravno ili neizravno u njemu biti angažirano više stotina osoba. Oko projekta postigli smo svojevrsni konsenzus svih braniteljskih udruga. Jedini je problem postalo vrijeme jer jednostavno ga nema dovoljno da posjetimo i obiđemo sva mjesta stradanja – rekao je ministar branitelja Predrag Matić, koji je inicijator projekta.

>> Otvoren Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991. - 1995.

Komentara 1

BA
Black Angels
14:54 06.01.2014.

aha do tada se ,,,,cekaju udzbenici iz beograda....drug jovanovic ce to sve srediti on je umijetnik za tako nesto,,,nije mi jasno tko ga je uopce izabrao pa covijek nezna posloziti recenicu a da je ona na mijestu,,,a vidim da ga prate u stopu i drugi drug za drugom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije