Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstarije naselje

Vinkovci imaju ambiciju postati arheološko središte Europe!

Vinkovci
Goran Ferbežar/PIXSELL
06.01.2014.
u 13:59

Vinkovci su odavna poznati po arheološkim istraživanjima i nalazima jer na području grada i bliže okolice gdje se, znanstveno je dokazano, kontinuirano živi već 8 000 godina, kopanjem na dubini većoj od 50 centimetara mora pronaći nešto arheološki zanimljivo.

Vinkovci su odavna poznati po arheološkim istraživanjima i nalazima jer na području grada i bliže okolice gdje se, znanstveno je dokazano, kontinuirano živi već 8 000 godina, kopanjem na dubini većoj od 50 centimetara mora pronaći nešto arheološki zanimljivo.

Taj potencijal Vinkovci žele iskoristiti u promidžbi i turističkoj ponudi i ima ambicije razviti se u europsko arheološko središte. U ožujku 2012. u Dugoj 26 u središtu Vinkovaca pri arheološkim iskapanjima otkrivena je kasnoantička ostava s pedeset različitih srebrnih predmeta i stručnjaci se slažu kako je riječ o jednom od tri najvažnija takva pronalaska u Europi pa ga uspoređuju čak sa Seusovim blagom!

"Vinkovci imaju poseban turistički potencijal"

U rujnu prošle godine vinkovački arheolozi su počeli istraživanje na lokalitetu Kamenica, ranokršćanskom kompleksu s bazilikom što se prostire na 6 000 četvornih metara, kojega vinkovački arheolozi datiraju u 4. i 5. stoljeće i povezuju s rimskim carem Valentinijanom I, a pretpostavljaju da je kompleks izgrađen nam mjestu gdje je živ spaljen ranokršćanski mučenik sv. Polion.

- Vinkovci imaju poseban turistički potencijal koji proizlazi iz činjenice da su najstarije naselje u Europi u kojem se živi već više od 8000 godina. Uz to, u Vinkovcima je otkrivena velika zbirka srebrnog nakita, čije prve procjene govore o vrijednosti od 400 milijuna kuna, a uz to otkrivena je i ranokršćanska crkva odnosno temelji crkve na Kamenici na periferiji Vinkovaca. U Vinkovce bi mogli dolaziti arheolozi iz cijelog svijeta na rad, školovanje, edukaciju i studentske vježbe, a na taj način Vinkovci bi mogli postati značajno arheološko središte i mjesto koje bi moglo privući turiste u svijet povijesti i arheologije. Potencijala i ideja ima - kaže gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić dodajući kako žele za godinu dana osmisliti virtualni centar u kojemu bi trodimenzionalno prikazali 8000 godina povijesti Vinkovaca.

>>Vinkovci su arheološki grad broj jedan u Hrvatskoj

>>Crkva i grobnice na mjestu gdje je spaljen sveti Polion?

Komentara 1

VK
vk52
09:34 07.02.2014.

barem nesto pozitivno u vinkovcima dala majka priroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije