Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Savka'

Vinkovčanima prikazan dokumentarac o Savki Dabčević Kučar

Savka
Foto: Miroslav Flego
1/2
25.03.2014.
u 10:12

Film daje i presjek njezina života od rođenja i djetinjstva na Korčuli do Hrvatskog proljeća

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, prikazan je dokumentarac o "Ruži hrvatskoj", Savki Dabčević Kučar, "Savka", dokumentaristički stvaran film utemeljen na autentičnim događajima s konca 60-tih i početka 70-tih prošlog stoljeća koji je nastao na inicijativu HNS-a, u povodu Savkina 90. rođendana.  Film daje i presjek njezina života od rođenja i djetinjstva na Korčuli do Hrvatskog proljeća. Uz brojne goste iz društveno i političkog života vinkovačkog kraja  i članove Hrvatske narodne stranke-liberalnih demokrata s područja županije, poseban obol vinkovačkoj premjeri dali su članovi Udruge "Proljećari" iz Vinkovaca - Savkini suradnici i prijatelji iz vremena Hrvatskog proljeća, tada vinkovački studenti, mladi menadžeri, intelektualna elita onog vremena.

Ističući emocije i opijenost Savkom, predsjednik vinkovačkih Proljećara Marijan Rubić istaknuo je ponos što su svjedočili vremenu u kojem je procvjetala istinska "ruža Hrvatska".

- Proljeće nije samo poznata parola "Hajduk, Dinamo, Savka, Tripalo" nego je ozbiljno pitanje čistih računa i raščišćavanje s financijskom oligarhijom i centralizmom, stvarnim vladarima tadašnje države. Da je Savka bila u vlasti nakon događanja 90-tih, sadašnjost nikada ne bi izgledala ovako - rekao je Marijan Rubić određujući to razdoblje "početkom promjena koje su završile promjenom Ustava '74. što je najveća Savkina zasluga".

Na poseban značaj vinkovačkog kraja za Hrvatsko proljeće, podsjetila je u ime domaćina, predsjednica HNS-a Vinkovci Mirna Krajina-Andričević.

- Savka je bila iznimna žena i političarka koja je u datom trenutku prepoznala pravi put kojim hrvatski narod treba krenuti. Time je ostavila nemjerljiv trag u suvremenoj hrvatskoj političkoj povijesti i postavljanju temelja u stvaranju današnje hrvatske države - rekla je predsjednica vinkovačkog HNS-a.

U uvodu vinkovačke premjere, saborski zastupnik HNS-a i predsjednik Slavonsko-baranjskog regionalnog saveza Ivica Mandić podsjetio je koliko Hrvati trebaju biti ponosni što su imali istaknutu, kvalitetnu, iskrenu i visokomoralnu političarku. S druge strane izrazio je žaljenje jer njene kvalitete i iskustvo nismo iskoristili u suvremenoj hrvatskoj državi.

- Uz nemjerljivu Savkinu ostavštinu film je poruka mladim naraštajima da je i u onom bivšem jednopartijskom, isključivom režimu Hrvatska imala osobu kao što je Savka koja je već tada osjećala da hrvatsko nacionalno biće ima dovoljno snage da mu se dogodi samostalnost - rekao je Mandić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije