Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon presude

Vinkovčani dobivaju presude u svoju korist zbog neplaćanja računa za grijanje

grijanje
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
30.08.2014.
u 08:30

Na savjet Udruge Potrošač iz Vinkovaca, prestali su plaćati račune jer ne koriste usluge distributera grijanja pa ih je on tužio

Zahvaljujući presudi Vrhovnog suda od prošle godine, mnogi Vinkovčani su dobili presudu u svoju korist nakon što ih je tužio vinkovački distributer grijanja jer su prešli na drugi energent, a računi su i dalje stizali koje kućanstva nisu plaćala. Na savjet Udruge Potrošač iz Vinkovaca, prestali su plaćati račune jer ne koriste usluge distributera grijanja pa ih je on tužio.

- Presudom Vrhovnog suda imamo svojevrstan presedan kojega su prihvatili i drugi sudovi, ne samo vinkovački i vukovarski već i sudovi u Rijeci, Karlovcu, Ogulinu, Zadru, presuđuju u korist kućanstava. U presudi Vrhovnog suda se navodi kako se svaki građanin može isključiti iz sustava i distributer ne može takvom kućanstvu i dalje slati račune i tražiti da se oni plate. Savjetovali smo građanima neka obavijeste distributera da više ne trebaju njihove usluge i angažiraju ovlaštenog servisera koji će isključiti radijatore iz sustava i o tome izvijestiti distributera, a tužbe se ne moraju bojati, posebice nakon presude Vrhovnog suda. Naime, ova presuda kaže da mora postojati ugovor o korištenju toplinske energije, a ako ga nema, nema i osnova za tužbu te da se energija koja se ne koristi, ne mora platiti - kaže Željko Martinović, predsjednik vinkovačkog Potrošača koji se godinama bori za prava kućanstava koja mogu birati kako će se grijati i nitko im ne može nešto nametati.

Elvis Kovačević, direktor vinkovačkog distributera toplinske energije, GTG, kaže kako su i oni dobili nekoliko presuda protiv privatnih osoba. Dodao je da je u Vinkovcima do sada tek pet posto kućanstava potpisalo ugovor o grijanju pa je zbog toga produžen rok za sklapanje ugovora.

>> Zbog duga za grijanje država bi oko 500 obitelji mogla deložirati

Komentara 2

Avatar messerschmidt
messerschmidt
09:19 31.08.2014.

Pa postoji čl.45 zakona o tržištu toplinske energije gdje piše da onaj koji se odvoji skupljanjem potpisa natpolovične većine ne mora plaćati toplinsku energiju svoje uporabne cjeline iz čega je jasno da više ne mora plaćati ništa.

MX
Mister X
10:15 30.08.2014.

Veliko čudo koje se događa u balkaniji eto zamislite i sud se odlučio da tako nevjerovatno presuđuje u korist potrošača zamislite to ... odjednom i u Hrvatskoj eu zemlji se dogodilo ovo čudo osnova za tužbu nema pošto se energijaija koja se ne koristi, ne mora platiti - kaže i pametni Željko Martinović, te je to došlo i do sudaca da eto ponegdje čitamo sude i pošteno kao - pravedno a ne uvjek samo po zakonu RH...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije