Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objekti i kulturna dobra

Vinkovački SDP traži kompletirani registar kulturno-povijesne baštine

Vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
21.10.2014.
u 13:50

Pozivamo gradske kulturne instance, Kulturno vijeće i gradsko pročelništvo za kulturu na suradnju - rekao je na tiskovnoj konferenciji Savjeta za kulturu vinkovačkog SDP-a, predsjednik Savjeta Josip Paulić.

- Vinkovci, kao grad iznimno bogate kulturno-povijesne baštine trebaju prošireni i kompletirani registar svih objekata i kulturnih dobara koje zadovoljavaju kriterije po kojima bi se našli na popisu zaštićene kulturno-povijesne baštine. Držimo da je učinjeno nekoliko dobrih koraka u ovom segmentu, ali ima još jako puno prostora koji bi trebalo pokriti, ali i ispraviti počinjenu štetu na nekim objektima od neprocjenjive povijesne vrijednosti poput kompleksa crkvi sv. Vinka i sv. Ilije na Meraji kojeg smatramo tipičnim arhitektonskim urbicidom. Ističemo da dosadašnji registar kulturne baštine Ministarstva kulture ima 31 kulturno dobro, 30 materijalnih i 1 nematerijalno, u svom registru s područja grad Vinkovaca. Držimo da nije učinjeno dovoljno za zaštitu kulturno-povijesne baštine Grada pa bez suvišnog politiziranja ili polemiziranja s osuđivanjem, pozivamo gradske kulturne instance, Kulturno vijeće i gradsko pročelništvo za kulturu na suradnju jer vjerujemo da i mi imamo nekoliko dobrih ideja koje bismo zajedno mogli vrlo lako realizirati na zadovoljstvo svih naši građanki i građana. Ujedno najavljujemo mini-projekt izrade proširenog registra kulturno-povijesne baštine grada koji će u prvoj fazi obuhvatiti sva pokretna kulturna dobra, spomen ploče, biste, skulpture i neke spomenike sakralne baštine, koji bi trebao biti završen za tri tjedna - rekao je na tiskovnoj konferenciji Savjeta za kulturu vinkovačkog SDP-a, predsjednik Savjeta Josip Paulić.

Josip Vidosavljević, gradski vijećnik SDP-a više od 100 dana je, tvrdi, čekao  odgovor na svoj zahtjev o popisu svih spomenika na području grada Vinkovaca sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama. On je analizirao proračun i izdvajanja za kulturu od 2002. do ove  godine i ustvrdio kako se novac za kulturu drastično smanjivao iz godine u godinu. - Iz proračuna se 2002. za kulturu izdvajalo 9,1 posto što je tada iznosilo 4,7 milijuna kuna, a najbolja godina je bila 2008. kada je za kulturu izdvojeno nešto manje od 9 milijuna ili 4 posto, ali je tada proračun bio 219 milijuna kuna. Od tada se izdvajanje za kulturu stalno smanjuje i ove godine je 1,35 posto ili 1,2 milijuna dok je prošle godine bio manje od jedan posto ili 1,1 milijuna kuna - zaključio je Vidosavljević.

>> Vinkovački SDP o kulturi u Vinkovcima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije