Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panonica

Uzgajivači su brižni, staje uredne pa i konji imaju dobru perspektivu

Panonica
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
13.04.2014.
u 11:42

U organizaciji Centra za ruralni razvoj "Panonica", Brodsko-posavske županije i Zaprežnog kluba "Slavonac" jučer je u Slavonskom Brodu započeo 3."Panonica" seminar za uzgajivače konja, sportaše i rekreativce.

U organizaciji Centra za ruralni razvoj "Panonica", Brodsko-posavske županije i Zaprežnog kluba "Slavonac" jučer je u Slavonskom Brodu započeo 3."Panonica" seminar za uzgajivače konja, sportaše i rekreativce.

Predavači na dvodnevnom seminaru Jambor Vilmos i Farkas Jozsef vrhunski su vozači u zaprežnim sportovima i treneri iz Mađarske, a nizom stručnih predavanja i pokaznih vježbi domaćim uzgajivačima konja, sportašima i rekreativcima prenijeti će znanja i svoja bogata iskustva s nastupa na FEI (Federation equestre internationale) natjecanja. Stručna predavanja podijeljena su u dvije skupine, tako da su prva namijenjena početnicima, uzgajivačima konja i vozačima zaprega, a druga skupini već iskusnih vozača dvoprega i fijakera.

Seminaru je prethodilo kraće predavanje o Programu ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, koje su u slavonskobrodskoj Poljoprivrednoj školi "Matija Antun Reljković" prezentirali predstavnici županijske razvojne agencije.

- Predavači iz Mađarske polaznike su tijekom prvog dana seminara proveli kroz osnove zaprežnog sporta. Upoznali su ih s potrebnom opremom i stilovima vožnje dvoprega i fijakera. Pojasnili su koje su bitne značajke odabira konja za zaprežni sport, te govorili o važnosti pripreme konja za zapregu, dresuri i pripremi mladih konja za dresuru. Tijekom poslijepodneva izašli su iz učionice i radili praktične vježbe, te u prvom danu kojeg smo nazvali Dan dresure naučili kako izbjeći najčešće greške koje čine početnici i uzgajivači koji rade bez dovoljno znanja i iskustva. Jambor Vilmos i Farkas Jozsef pokazali su im ispravno "lonžiranje" konja, što je osnova u radu s konjima, te kroz sugestije i vlastita iskustva pojasnili dresuru konja za sportska natjecanja, od ulaska u parkur kroz sve točke do kraja natjecanja. Sutra, u nedjelju polaznike seminara očekuje Dan utakmice čunjeva, a predavači će ih upoznati sa pravilima ispravne vožnje zaprega između čunjeva, gdje se očekuje što brža i preciznija vožnja u natjecateljskom poligonu. Proljetni seminar uvod je u ovogodišnju sezonu natjecanja u vožnji fijakera koja ove godine planiramo održati na čak pet lokacija. Seminarima i konjičkim natjecanjima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših ruralnih područja - kazao je Marijan Vrkljan, predsjednik Centra za ruralni razvoj "Panonica"

Jambor Vilmos i Farkas Jozsef izrazili su ugodnu iznenađenost kvalitetom konja koje su vidjeli kod domaćih uzgajivača. - Možemo reći da su konji koje smo vidjeli iznimno dobri. Uzgajivači su vrlo brižni, staje su uredne, pa i konji u njima imaju dobru natjecateljsku perspektivu. Naravno s njima se mora još dosta raditi i trenirati. Konji moraju učiti, ali i mladi vozači što je smisao ovih seminara i konjičkog sporta. Time se vrijednost konja udvostručuje - istaknuli su predavači iz Mađarske, koji pripadaju skupini najboljih svjetskih vozača fijakera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije