Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

U županiji protiv ukidanja Zakona o područjima posebne državne skrbi

Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.04.2014.
u 13:57

Dožupan Vukovarsko – srijemske županije Željko Cirba rekao je da bi ukidanje Zakona o PPDS dovelo do smanjenja prihoda općina i gradova za 35 milijuna kuna

Najavljeno ukidanje Zakona o područjima posebne državne skrbi, koji bi trebao prestati važiti 1. siječnja 2015. godine, dodatno će otežati funkcioniranje jedinica lokalne samouprave na istoku Slavonije ali i život građana, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Vukovaru.

Dožupan Vukovarsko – srijemske županije Željko Cirba rekao je da bi ukidanje Zakona o PPDS dovelo do smanjenja prihoda općina i gradova za 35 milijuna kuna. – To bi značilo da bi nekim od općina bilo onemogućeno i normalno funkcioniranje i rad. Primjera radi samo grad Vukovar bi izgubio 13 milijuna kuna, a neke od općina od 200.000 pa i do milijun kuna. Građani će izgubiti mogućnost povrata poreza sa kojim su mnogi godinama pokrivali razne troškove, rekao je Cirba. Dodao je i da su već ukinite razne povlastice građanima ali i da je za očekivati u skoroj budućnosti i ukidanje pošta, škola, raznih institucija i sl. Izrazio je i zabrinutost da bi sa ukidanjem zakona o PPDS sela dodatno osiromašila, pojačalo bi se iseljavanje građana, dodatno otežalo poslovanje tvrtkama dok bi brojna sela postala salaši. Na konferenciji je govorio i predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović koji je ukidanje zakona nazvao „zločinačkim poduhvatom prema ovim područjima koja su u ratu najviše stradala“.

– Tijekom 1999. godine ratna šteta u Hrvatskoj procijenjena je na oko 230 milijardi kuna dok je do danas Hrvatska u obnovu istih tih područja uložila oko 40 milijardi kuna. To je i razlog zašto su danas ova područja u ovakvoj situaciji, rekao je Kompanović. Govoreći do čega bi sve moglo dovesti ukidanje zakona Kompanović je rekao da se može očekivati dalje smanjivanje BDP-a, prosječnih plaća, nezaposlenih dok bi građani dobivali jednu šestinu današnjih iznosa povrata poreza. – Ministru Grčiću možemo poručiti da nećemo dozvoliti ukidanje zakona jer će u suprotnom dobiti odgovor kakav sigurno ne očekuje. Izazvat ćemo kuršlus po cijeloj Hrvatskoj, poručio je Kompanović. Načelnici općina žele i odgovore od nadležnih što će dobiti sa ukidanjem Zakona pošto već sad znaju što sve gube. Dožupan Cirba najavio je i održavanje skore Skupštine Vukovarsko – srijemske županije na kojoj će biti donesene i konkretne odluke i zaključci koji će potom biti proslijeđeni Vladi RH i resornom ministarstvu.

>> Povjerenik za Vukovar posjetio upravu

Komentara 3

JN
Justice.No.1.
15:11 16.04.2014.

Tu najmanje otpada na socijalu i ostale slucajeve jer ljudi se snalaze kako znaju i mogu. Ovo najvise dira one koji su pozaposljavani u drzavnim i javnim/gradskim sluzbama, ima ih kao Kineza , ne stanu svi u sobe koliko ih zaposljavaju a ne rade nista vec su samo glasacka masinerija i uhljebi. Na njihovo uzdrzavanje na tim mjestima crpe se svi novci i jos zaduzuju lokalne samouprave dok na razvoj projekata,privalacenje industrije,poduzetnistva i slicno nema ni govora, napravi se u 4 godine 1 kozmeticka prilagodba necega i to uoci izbora da se zna za koga glasati. Stoga opet ce sirotinja nadrljati, na racun uhljeba i stranackih ljudi.

BA
balic
09:04 17.04.2014.

Nek Grcic ukine svoju placu ..

BA
balic
09:09 17.04.2014.

SDP gubi Vukovar pa dize ruke od njega ,uskratili bi im pomoc posebne ,e necete budite uvjereni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije