Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZALI VJEŠTINE

U Starim Perkovcima održano 11. natjecanje orača Brodsko-posavske županije

oranje
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/10
22.08.2014.
u 19:53

Vještinu i znanje u kategorijama oranja plugom ravnjakom i plugom premetnjakom pokazalo je 14 timova

Na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Branimira Zmaića u Starim Perkovcima održano je 11. natjecanje orača Brodsko-posavske županije. Organizatori natjecanja, koje se odvijalo uz pokroviteljstvo Općine Vrpolje, bili su Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Savjetodavna služba i županijski Upravni odjel za poljoprivredu. Vještinu i znanje u kategorijama oranja plugom ravnjakom i plugom premetnjakom pokazalo je 14 timova, a natjecanje je održano po strogim pravilima svjetske udruge orača.

- Natjecatelji iz Brodsko-posavske županije uvijek su u samom vrhu. Kao u svakom sportu, tako je i kod oranja važno uvježbavanje vještine. Već nakon otvaranja prve brazde vidi se tko je s plugom vještiji. Svakog orača ocjenjuju tri člana sudačkog tima u ukupno 13 kategorija, pa je ponekad pobjednik neizvjestan do samog kraja. Bodovna razlika može biti vrlo mala. Glavna svrha ovog natjecanja prije svega je promicanja svijesti među poljoprivrednicima o potrebi pravilnog oranja i korištenja traktora i pluga. Optimalno oranje u konačnici štiti tlo i uvelike smanjuje troškove proizvodnje - kaže Dario Đurđević, predsjednik najstarije hrvatske udruge orača, Udruge natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

- Ovo je svojevrsno prezentiranje kvalitete naših poljoprivrednih proizvođača, a mogu reći da imamo poljoprivrednike za europski nivo. Na natjecanjima je iz godine u godinu sve više mladih, a to govori o tradiciji i orijentiranosti našeg kraja. Županija u njih pokušava ulagati što je moguće više, a i poljoprivredu općenito. Međutim, nije dobro što se s državne razine ne provodi politika koja bi poticala male poljoprivrednike i njihova obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Nažalost svakim novim zakonom o poljoprivredi mi gubimo. Tako smo i posljednim zakonom izgubili 3 milijuna kuna, koji su trebali biti uloženi u poljoprivredu - istaknuo je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije.

Pobjednik današnjeg natjecanja u kategoriji orača plugom ravnjakom je Antun Jovičić iz Svilaja, kojem je ovo ujedno bio i prvi nastup na natjecanju orača. Drugo mjesto u istoj kategoriji pripalo je Mariju Loviću iz Bickog Sela , a treći je Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca. U kategoriji orača plugom prevrtačem sve tri nagrade pripale su oračima iz Gundinaca. S najviše bodova prvo je mjesto osvojio Ivan Karavidović, drugi je Dražen Lozić, a treće mjesto pripalo je Ivici Karavidoviću. Pobjednici iz obje kategorije sudjelovat će na državnom prvenstvu u oranju koje će se održati sredinom rujna u Požegi, a najbolji orač predstavljat će Hrvatsku na svjetskom prvenstvu u Danskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije