Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

U mimohodu 49. vinkovački jeseni prodefiliralo 77 folklornih skupina

Vinkovačke jeseni
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/14
21.09.2014.
u 13:40

Završetak mimohoda označio je početak plesa u Najvećem kolu, a plesalo se na čak tri mjesta u Vinkovcima

U mimohodu sudionika 49. Vinkovačkih jeseni, prema mišljenju mnogih, najatraktivnije priredbe ove manifestacije što se od 12. do 21. održavala pod medijskim pokroviteljstvim Večernjeg lista, predstavilo 77 kulturno-umjetničkih društava sa preko 3500 folkloraša u nošnjama, koji su uz pjesmu i ples u današnje prijepodne prošli ulicama grada Vinkovaca. Mimohod je povela limena glazba i mažoretkinje, a u prethodnici još su se našli zastave i grbovi, pobjednici manifestacija Mladost i ljepota Slavonije u Starim Mikanovcima, te Zimsko spremanje u Antinu, bili su tu i Vinkovački šokački rodovi, zatim tradicijska glazbala, etno frizure, te članice KUD-a Tkanice iz Vinkovaca u starogradskim nošnjama.

Od prvih jeseni u mimohodu je kandžijaš Ilija Šimunić iz Nuštra koji je ovaj put poveo 12 svojih sinova i unuka koji su od oca i djeda naučili kandžijanju, a tu su bii i najstariji sudionici mimohoda od prvih Vinkovačkih jeseni, Zvonko Vanđura i Đuro Pandža. Najmlađi imaju tek nekoliko mjeseci i veći dio programa su prespavali u očevom naručju. Nakon mimohoda, u najveće kolo uhvatilo se 3 500 folkloraša i nekoliko tisuća posjetitelja, a veliko kolo je odigrano i u Zagrebu što na simboličan način oslikava zajedništvo hrvatskog naroda koji zna cijeniti i čuvati naslijeđe što do dobili od svojih predaka i koje će darovati svojim potomcima. U desetak dana Vinkovčani i njihovi gosti su mogli razgledati 50-tak raznih priredbi od folklora do gospodartsva i obrtništva. Uz svakodnevne Folklorne večeri i nastupe tamburaških sastava do ranih jutarnjih sati u pješačkoj zoni, Vinkovčani su mogli razgledati izložbe fotografija najboljih hrvatskih fotoreportera, izložke na sajmu obrtništva i Vinkovačkom jesenskom sajmu gospodarstva i obrtništva brojnim koncertima poput Miroslava Škole, Crvene Jabuke ili Rade Šerbedžije.

Završetak mimohoda označio je početak plesa u Najvećem kolu, a plesalo se na čak tri mjesta u Vinkovcima - na stadionu Cibalije, na kružnom toku u blizini stadiona, ali i u samom središtu grada, točnije u pješačkoj zoni, gdje su se folklorašima, sudionicima mimohoda, pridružili i brojni posjetitelji. No nije se plesalo samo u Vinkovcima. Zaplesali su i brojni Zagrepčani, koji su se uhvatili u kolo sa zagrebačkim KUD-ovima, njih 33, okupljenim u ZAFAZ-u. Na glavnom trgu tako je u narodnim nošnjama bilo 1200 folkloraša te tisuće gledatelja. Najveće kolo u hrvatskoj metropoli, kako je i obećao, poveo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a u pomoć mu je priskočio i vinkovački dogradonačelnik Ivan Bosančić. Zagreb i Zagrepčani u Najveće kolo su ušli kako i priliči najvećem gradu u Hrvatskoj. Uz mimohod koji je, unatoč prijetećim oblacima prošao pred brojnim Vinkovčanima i njihovim gostima, održana je Revija konjskih zaprega u kojoj je sudjelovalo 25 zaprega i 50 konjanika. Najljepšom zapregom proglašena je zaprega Vedrana Puškarića iz Vinkovaca, druga najljepša je od Franje Gregorovića iz Babine grede i treća od Karla Filipovića iz Županje. Bila je to još jedna uspješna manifestacija, predstavljanje hrvatske tradicijske baštine, koje je po 49. puta održano u najstarijem europskom gradu.

Završetkom ovogodišnjih Jeseni, organizatori odmah kreću na organiziranje 50. Vinkovačkih jeseni koje će biti nešto do sada neviđeno u svijetu folklora, obećavaju organizatori jer znaju da ih dosadašnji rezultati na to obvezuju.

>> Kolinda Grabar Kitarović: Na 50. Vinkovačke jeseni dolazim kao predsjednica Hrvatske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije