Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIJO BREZAK

U knjizi o Hrvatskom proljeću dojmovi Mesića, Tomca...

zdravko tomac
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
23.03.2013.
u 14:13

U Vinkovcima je zapravo započelo Hrvatsko proljeće - rekao je Marijan Rubić, predsjednik Udruge Hrvatsko proljeće Vinkovci

U Vinkovcima je pred velikim brojem sudionika događanja iz početka 70-tih, predstavljena monografija \"Sjećanja na Hrvatsko proljeće vinkovačkog kraja II\" koja je nastavak istoimene knjige objavljene prije šest godina. Urednik knjige Mijo Brezak podsjetio je kako je priloge napisalo 16 autora od kojih su sedmorica bili ministri u raznim vladama, jedan je čak bio predsjednik republike dvije države, Stipe Mesić, dvojica su bila na čelu HRT-a, Ivica Vrkić i Ivan Parač, dvojica su pisci Ustava, Vladimir Šeks i Zdravko Tomac.

Brezak je dodao kako uredništvu knjige nije bila nakana pisati povijest već kroz priloge sudionika donijeti atmosferu tog vremena. Podsjetio je na misao iz Mesićeva priloga kako Hrvatsko proljeće nije preteča samostalne Hrvatske, ali nagovještaj.

- U prvoj knjizi smo obradili i objavili dobar dio događaja, ali smo ostali zakinuti za priloge nekih od sudionika pa smo to ispravili u ovoj, drugoj knjizi u kojoj donosimo što se sve dogodilo, a u trećoj ćemo obraditi temu zašto se to dogodilo. Važno je znati da je u Vinkovcima sve počelo ranije, čak negdje 1966. kada je nastao \"vinkovački slučaj\", preživio je 1971. i nastavio živjeti sve do druge polovice 80-tih. U Vinkovcima je zapravo započelo Hrvatsko proljeće - rekao je Marijan Rubić, predsjednik Udruge Hrvatsko proljeće Vinkovci, s čime se složio i Vladimir Šeks, tada mladi javni tužitelj u Vinkovcima.

- Vinkovci su predstraža Hrvatskog proljeća i ovdje je bio početak Promemorijom, dokumentom kojim su se misleći ljudi oduprli unitarističkom, birokratskom modelu, a sve su to pretpostavke da se može dogoditi \'71. Tada sam mogao s tadašnim šefom SUP-a Marićem kompromitirati \"drugove\" Vučičevića, Bekića i druge koji su \"bili na liniji\" pronalazeći i objavljujući njihove malverzacije i tako ih eliminirali pa nisu iamli snage za \"sječu glava\" kao što je bilo u drugim mjestima - prisjetio se Šeks, a Ivica Vrkić se \"pohvalio\" kako je \"valjda jedini živi čovjek koji može reči da je surađivao s Titom, Tuđmanom i Mesićem\".

- Kada sam bio u Karađorđevu kao predsjednik omladine imao sam 23 godine i bio sam od ostalih u prednosti što nisam bio svjestan težine događanja koji su se zbivali, a i nisma bio previše impresioniran Brozom - rekao je Vrkić.

Gratdonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić je rekao kako je već 16 godina predsjednik Vinkovačkih jeseni čiji su začetnici vinkovački \"proljećari\", a župan Božo Galić se prisjetio svojih studentskih dana kada je prisktupio studentskom pokretu želeći promjene, ali i srednjoškolskih kada se na satu hrvatskog jezika 16 sati učila \"Koštana\" Bore Stankovića, a dva sata Matoševe pjesme.

>> Žrtve su 1971. godine i Đuro Brodarac i Janko Bobetko

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije