Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vukovar

U dvorištu Tehničke škole Nikola tesla otkriven spomenik Nikoli Tesli

spomenik Tesli
Foto: Branimir Bradarić
1/4
19.09.2014.
u 15:45

Među uzvanicima su bili i ministri u Vladi RH Andrea Zlatar Violić i Petar Matić ali i preko 20 veleposlanika akreditiranih u RH.

Siniša Komaroni, najbolji učenik Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara, danas je otkrio spomenik Nikoli Tesli koji se nalazi ispred ove vukovarske srednje škole.

Spomenik je rad akademskog kipara Pere Jelisića. Visok je 2.50 metara i izrađen je od aluminija koji je ispoliran. Na spomeniku se nalazi i mala golubica s obzirom da je poznato da je Tesla bio veliki zaljubljenik u bijele golubice i da je jednu od njih uvijek imao uz sebe. Govoreći o otkrivenom spomeniku Jelisić kaže kako je danas i na ovaj način ostvaren njegov san i da mu je veoma drago što je spomenik Tesli postavljen u Vukovaru. – Hvala što ste ga primili. Siguran sam da ćete ga paziti i održavati, rekao je Jelisić.

Među uzvanicima su bili i ministri u Vladi RH Andrea Zlatar Violić i Petar Matić ali i preko 20 veleposlanika akreditiranih u RH.

– Spomeniku Nikoli Tesli je ovdje i mjesto. Drago mi je što je Ministarstvo kulture imalo prilike pomoći tako da smo financirali odljev. Spomenik daje dojam vizionarstva i inovativnosti. Tesla je bio poznat po iznimnoj skromnosti, kao osoba koja je voljela umjetnost i znanost i svoj vrsti kreativnosti. Poznata je i njegova misao da ne zamjera drugima koji su mu krali ideje ali da trebamo strahovati od onih koji nemaju svojih ideja, rekla je Zlatar Violić. O radu i životu Nikole Tesle govorio je i akademik Vladimir Paar navodeći koliko je on zapravo bio genijalan um te da su njegovi izumi doprinijeli da je Tesla dio mnogo toga što nas danas okružuje.

– Tesla je bio veoma skroman čovjek kojemu novac nije ništa značio. Njegova vizija je bila da se ti njegovi izumi i primjene u praksi. Njemu da je značio novac i da je to želio on bi bio najbogatiji čovjek svijeta. Nije dobio Nobelovu nagradu ali su na ime njegovih ideja, nakon 10-15 godina, dodijeljene 3-4 Nobelove nagrade. Bio je i 50 godina član Hrvatske akademije nauka i umjetnosti (HAZU), rekao je Paar.

>> Vladimir Paar: 
Ne bojte se, ovo nije početak ledenog doba

Komentara 1

UR
urbanum
16:45 20.09.2014.

Gospodine Bradarić, molim vas da napišete gdje se nalazi dvorište sa spomenikom. Baš bih volio doći, posjetiti i vidjeti to dvorište i spomenik Nikoli Tesli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije