Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

U Domovinskom ratu aktivno sudjelovalo 23.080 žena

'13.04.2010., Zagreb - U HND - u se odrzao okrogli stol o registru branitelja pod nazivom Hrvatski branitelji - temelj hrvatske neovisnosti ili borci za privilegije. Tomislav Ivic,Zoran Komar Photo: A
'Anto Magzan/PIXSELL'
21.10.2011.
u 16:41

Ta brojka iznosi pet posto ukupnog broja hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

– Želimo i putem ovoga okruglog stola upozoriti na ulogu braniteljica u Domovinskom ratu. Poznata je uloga žene u obitelji, ali mišljenja smo da se o njezinoj ulozi u Domovinskom ratu malo zna te stoga na ovaj način želimo aktualizirati i tu temu – rekla je Mirjana Semenić Rutko, predsjednica Udruge braniteljica Vukovarsko-srijemske županije na okruglom stolu pod nazivom "Uloga braniteljica u Domovinskom ratu" koji je danas održan u Vukovaru.

Prema riječima Zorana Komara, državnog tajnika u Ministarstvu branitelja, u Domovinskom ratu aktivno je sudjelovalo 23.080 žena što je pet posto od ukupnog broja branitelja.

– Ako se toj brojci dodaju i žene koje su na razne posredne načine pomagale obrani Hrvatske, onda je ta brojka još veća. U ratu je poginulo 127 žena, a njih 1113 su trajni invalidi. Samo u obrani Vukovara sudjelovalo je oko 400 žena – rekao je Komar dodajući da su nakon rata žene braniteljice ostvarile status kakav imaju i branitelji.

Istaknuo je da se Hrvatska može podičiti činjenicom da je imala braniteljice i dodao da se o ulozi žena u Domovinskom ratu danas malo zna i govori.

Komentara 2

LU
luanti
17:18 21.10.2011.

toliko je aktivno sudjelovalo sveukupno vojnika a ostali pasivno

KR
kroon
23:12 14.01.2012.

podatak je tocan...sve su cistile pistolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije