Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za vodeni val

U Brodu očekuju metar niži vodostaj od rekordnog svibanjskog

Slavonski Brod
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
16.09.2014.
u 14:25

- Za sada na području od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca imamo pripremno stanje obrane od poplava, a redovne mjere vrijede od Slavonskog Kobaša do crpne stanice Migalovci. Za sada nema mjesta za paniku, sve je pod kontrolom – rekao je Davorin Piha iz Hrvatskih voda.

Slavonski Brod za sada nije u opasnosti od mogućeg rasta vodostaja Save i eventualnih poplava – zaključeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko - posavske županije. U protekla 24 sata vodostaj Save kod Slavonskog Broda narastao je za osam centimetara i danas u 13 sati iznosio je 714 cm.

- Za sada na području od Slavonskog Kobaša do Slavonskog Šamca imamo pripremno stanje obrane od poplava, a redovne mjere vrijede od Slavonskog Kobaša do crpne stanice Migalovci. Za sada nema mjesta za paniku, sve je pod kontrolom – rekao je Davorin Piha iz Hrvatskih voda.

Većina Brođana koji su u svibnju branili nasip, sjećaju se njegova procjeđivanja. U Hrvatskim vodama kažu kako je to kod izuzetno visokih vodostaja normalno te izražavaju uvjerenje kako će nasip, koji je tada izdržao rekordni vodostaj od 939 centimetara, izdržati i eventualno novi porast vodostaja Save u Slavonskom Brodu. Za sada se predviđa za metar niži vodostaj od rekordnog svibanjskog, no smatra se da će nasip izdržati vodni val koji u Brodsko-posavsku županiju treba pristići u petak, 19. rujna, a u Brod 20. ili 21. rujna.

Piha je još jednom podsjetio da vodostaj ne bi trebao biti takav da se ponovi scenarij iz svibnja, te kako će vodeni val kroz ovu županiju proći bez većih problema. U Požeško-slavonskoj županiji, pak, stanje se polako normalizira. Iz tvrtke Vode Lipik javili su kako je voda na cijelom području vodoopskrbnog sustava Pakrac - Lipik ponovno zdravstveno ispravna za piće. Zbog zatvaranja rezervnih zdenaca i preusmjeravanja tokova vode moguće su pojave zamućenja, pa su potrošači zamoljeni da sve takve slučajeve prijave u gradski vodovod. Županijska cesta Pleternica - Kutjevo te pruga Požega – Pleternica ponovno su otvorene za promet.

>> Opća opasnost u mjestima uz Dravu! Plitvica se izlijeva cijelim tokom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije