Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razlozi za optimizam

Svjetle točke istočnoslavonskog gospodarstva

Goran Ferbežar/PIXSELL
08.01.2014.
u 13:04

Same Dautz Fahr Žetelice, županjska tvrtka u talijanskom vlasništvu, jedan je od najvećih izvoznika u Hrvatskoj i sa sezoncima, zapošljava i 300 radnika

Iako je uvriježeno mišljenje kako je gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije u kolapsu i prognoze za ovu godinu ne daju razloga za optimizam, ima nekoliko primjera dobro vođenih većih i srednjih tvrtki, svijetlih točki istočnoslavonskog gospodarstva koje bi poželjele i najrazvijenije sredine. Osim što i u vrijeme krize nisu otpuštali zaposlene već su, neki čak i zapošljavali nove proširenjem proizvodnje, najveći dio proizvodnje izvoze. Zanimljivo je da u uspješnosti prednjače tvrtke iz županjskog kraja. Županjska Sladorana zapošljava 270 stalnih i 70-tak sezonaca i u zadnjoj 70-dnevnoj kampanji preradila je 420 tisuća tona repe te proizvela gotovo 60 tisuća tona šećera, a 60-tak posto odlazi u izvoz.

Same Dautz Fahr Žetelice, županjska tvrtka u talijanskom vlasništvu, jedan je od najvećih izvoznika u Hrvatskoj i sa sezoncima, zapošljava i 300 radnika. - U ovoj godini planiramo nešto veću proizvodnju nego u 2013. i proizvesti ćemo više od 350 kombajna i od 7. siječnja kada je startala proizvodnja, do kraja lipnja proizvest ćemo prosječno 2,5 kombajna dnevno - kaže tehnički direktor Damir Kobaš dodajući kako u jesen kreće novi proizvod, kombajn serije 7000, nakon prošlogodišnjeg 9000.

Gotovo kompletna proizvodnja županjskog proizvođača kombajna odlazi u izvoz, uglavnom u zemlje EU, ali i u Egipat, Irak, a u planu je Kina i Rusija. Nexus i Multinorm iz Cerne izvozi 99 posto svojih proizvoda najvećim svjetskim proizvođačima automobila poput BMW, Audi, VW. Proizvode dijelove za autoindustriju i posebne alate u autoindustriji. Multinorm zapošljava 50 radnika među kojima je osam u odjelu konstrukcije, a Nexus 110 radnika. Dva puta tjedno otpremaju šleperima svoje proizvode u Njemačku. Sada obučavaju 40-tak praktikanata, a najboji će dobiti posao u Nexusu i Multinormu. Vinkovački Grad export zapošljava 110 radnika i proizvodi ukrasne panele za ulazna vrata i 60 posto proizvodnje odlazi u 24 zemlje EU što godišnje donosi prihod od 36 milijuna kuna. Vlasnik Petar Šimić kaže kako za 21 godinu postojanja, plaća nikada nije kasnila, radnike nisu ni u krizi otpuštali, naprotiv, zaposlili su 7-8 novih kada su usred krize, prije tri godine otvorili pogon za proizvodnju galanterije za vinogradarstvo i voćarstvo od otpadaka pri pvc proizvodnji. U studenom su platili porez na dobiti od gotovo 2,4 milijuna kuna što je obradovalo ministra Linića, a još više vlasnika Petra Šimića.

>> Županjska Sladorana proizvest će 59.000 tona šećera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije