Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reorganizacija sustava

Suci: Općinski sud treba biti u Slavonskom Brodu, a ne u Požegi

Slavonski Brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
05.03.2014.
u 21:59

Suci slavonskobrodskog Općinskog suda tvrde da pri reorganizaciji pravosuđa predlagatelj mora imati u vidu interes građana i njihovo pravo na pravosudnu zaštitu.

Ministarstvo pravosuđa novom reorganizacijom pravosudnog sustava predvidjelo je da Općinski sud u Slavonskom Brodu više ne postoji kao samostalan sud već bi trebao biti podružnica Općinskog suda u Požegi. Suci Općinskog suda u Slavonskom Brodu mišljenja su da to nije ispravna odluka, pa su se danas javnosti obratili priopćenjem u kojem ukazuju na brojne razloge zašto su protiv donošena takve odluke.

Između ostalog suci u priopćenju ističu kako plan reorganizacije pravosudnog sustava prema tezi Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske, a koji je predstavio ministar Orsat Miljenić, ima za cilj stvoriti jednako dostupno i znatno efikasnije pravosuđe. No, mišljenja su kako se to neće postići ukidanjem Općinskog suda u Slavonskom Brodu koji treba postati Stalna služba daleko manjeg Općinskog suda u Požegi. Nadležnost Općinskog suda u Slavonskom Brodu proteže se duž granice s Bosnom i Hercegovinom, radi se o prostoru koji je znatno udaljen od Požege, pa stanovnicima mjesta u istočnom dijelu Županije ne bi bilo ekonomično tražiti pravnu zaštitu u udaljenoj Požegi, jer su troškovi putovanja stranaka, branitelja i oštećenika te njihovih opunomoćenika daleko veći nego li bi bio njihov trošak dolaska na sud u Slavonski Brod.

Više predmeta u Slavonskom Brodu

Suci slavonskobrodskog Općinskog suda tvrde da pri reorganizaciji pravosuđa predlagatelj mora imati u vidu interes građana i njihovo pravo na pravosudnu zaštitu, što je dovedeno u pitanje ako se ukine Općinski sud u Slavonskom Brodu. Kako se nadležnost Općinskog suda u Slavonskom Brodu proteže duž granice s Bosnom i Hercegovinom, u kaznenim predmetima gdje je kazneno djelo počinio stranac pri prelasku granice, a takvi predmeti su hitne naravi, najekonomičnije je, tvrde, postupanje Općinskog suda u Slavonskom Brodu, jer je sud smješten svega 500 metara zračne linije do graničnog prijelaza, te se pitaju zbog čega onda angažirati policiju da takvog okrivljenika vodi na sud u Požegu, a u pravilu je u ovim predmetima potrebno angažirati i tumača već pri uhićenju.

Statistika govori kako je tijekom 2013. godine Općinski sud u Slavonskom Brodu zaprimio ukupno 8903 predmeta od čega je 665 kaznenih, a Općinski sud u Požegi 5081 od kojih su 252 kaznena predmeta, što je gotovo dvostruko više u korist slavonskobrodskog. Slična situacija je i za prethodne godine. Općinski sud u Slavonskom Brodu u mjesnoj nadležnosti pokriva, prema službenom popisu 158.575 stanovnika, a Općinski sud u Požegi 78.034 stanovnika. Trenutno je u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zaposleno 15 sudaca i 4 sudska savjetnika, a u Općinskom sudu u Požegi 9 sudaca i 2 sudska savjetnika.

Suci u svom priopćenju tvrde kako se u medijskim istupima, a i pri prezentaciji reorganizacije odstupa od načela - gdje ima Županijski sud bit će i Općinski sud. U ovom slučaju Ministar pravosuđa naveo je kao razlog postojanje kaznionice, odnosno zatvora u Požegi. U odnosu na tu argumentaciju ističu da je od ukupno zaprimljenih 665 kaznenih predmeta u 2013. godini u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu njih svega 28 bilo karaktera da je protiv okrivljenika određen istražni zatvor. Dakle, tek 4,21 % se odnosi na predmete u kojima je protiv okrivljenika određen istražni zatvor. Stoga taj parametar smatraju irelevantnim u odnosu na druge važnije. Prema njihovom mišljenju važniji parametri su odnos zaprimljenih predmeta u 2013. godini, broj stanovnika u mjesnoj nadležnosti, broj sudaca i sudskih savjetnika, a predviđaju i znatno veće troškove.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Sud nikako u Požegi

- Prema tezi reorganizacije, ako bi neko kazneno djelo bilo počinjeno na području Brodsko-posavske županije u nadležnosti Općinskog suda, a u konkretnom predmetu protiv okrivljenika je određen istražni zatvor, navedeno bi značilo da zbog činjenice lišenja slobode okrivljenika na raspravu iz mjesta gdje je kazneno djelo počinjeno na području Slavonskog Broda, u Općinski sud u Požegu trebaju putovati branitelj (obrana je obvezna), opunomoćenik oštećenika, oštećenici i svjedoci. Svi nabrojani imali bi pravo tražiti naknadu troškova za prijevoz iz Slavonskog Broda do Općinskog suda u Požegi i natrag. U sadašnjoj situaciji djelatnici zatvora u Požegi u takvom primjeru okrivljenika dovode iz zatvora u Požegi na ovaj sud na koji naprijed nabrojani sudionici dolaze, u pravilu bez prava na naknadu troškova prijevoza. Mišljenje je ovog suda da je u predmetima gdje je protiv okrivljenika određen istražni zatvor ekonomičnije okrivljenika iz zatvora u Požegi dovesti na ovaj sud nego da svi nabrojani sudionici postupka putuju u Općinski sud u Požegi. Još jednom se pri ovoj analizi napominje da je u 2013. godini u Općinskom sudu u Slavonskom Brodu u kaznenoj grani sudovanja tek 4,21 % predmeta bilo karaktera da je protiv okrivljenika određen istražni zatvor, kažu u priopćenju.

Na kraju priopćenja suci slavonskobrodskog Općinskog suda predlažu da se prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava izmijeni na način da prema toj reorganizaciji Općinski sud za ovo područje bude u Slavonskom Brodu, a nikako u Požegi.

>>Miljenić: Drugi smo u Europi po broju sudaca, a dvostruko sporiji

Komentara 1

ŽA
žacanko
19:07 07.03.2014.

Čudna neka bratija u Slavonskom Brodu.Svoje ne damo ali zato čapamo tuđe.Samo pitanje: gdje se nalazi danas Županijski sud Požeško slavonske županije ? Odgovor: U Slavonskom Brodu ! Dali su se gospoda suci bunili ? NISU !A zašto ? I ja bih to volio znati,ali ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije