Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel

Propada tri tisuće tona donirane stočne hrane

Stočna hrana
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
21.08.2014.
u 21:56

Poljoprivrednici su uložili znatna sredstva u pripremu donirane hrane i umjesto da je već kod onih kome je namijenjena, sada stoji deponirana na otvorenom u privremenim i neadekvatnim skladišnim uvjetima, te zbog lošeg vremena i kiše naglo propada. ­

Hrvatska poljoprivredna komora do sada je oko 1200 tona stočne hrane prikupljene od poljoprivrednih proizvođača uspjela prevesti u Gunju i ostala poplavljena sela. Gorivo za prijevoz osigurali su iz donacija, a prijevozničke tvrtke su hranu prevozile kamionima. No, još čak tri tisuće tona različite stočne hrane, sijena i slame čeka na prijevoz, za koji Komora više nema financijskih sredstava.

Poljoprivrednici su uložili znatna sredstva u pripremu donirane hrane i umjesto da je već kod onih kome je namijenjena, sada stoji deponirana na otvorenom u privremenim i neadekvatnim skladišnim uvjetima, te zbog lošeg vremena i kiše naglo propada. ­Proizvođači koji su donirali stočnu hranu dali su ju besplatno i od srca, otkidajući od svojih stada. Pozivamo Crveni križ, Hrvatsku vojsku i institucije ove države da se što prije angažiraju, te da se osigura gorivo i kamioni kako bi stočnu hranu prevezli onima kojima je prijeko potrebna. Pozivamo tvrtke, ali i građane da na bilo koji način pomognu da se ovaj problem napokon riješi ­ kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić, te napominje da je ukupno petnaest velikih lokacija poput ove u Novoj Kapeli na kojoj je trenutno privremeno smješteno nešto više od dvije stotine tona stočne hrane, suhog sijena i slame u rolo balama. ­

Ukupno oko tri tisuće tona pripremljene hrane za stoku čeka prijevoz, a imamo i znatne količine žitarica koje se još uvijek nalaze kod poljoprivrednih proizvođača na njihovim gospodarstvima zbog nedostatka adekvatnih skladišta. Jesen polako dolazi, a hrana koja je privremeno smještena propada i tu više ne smije ostati ­ ističe Brlošić Predsjednik Istočne regije Hrvatske poljoprivredne komore Antun Vrakić kaže da u Novoj Kapeli gdje je uskladištena suha slama i sijeno imaju osiguranih deset kamiona s prikolicom, međutim čeka se novac za gorivo i naknade prijevoznicima, koji je obećao ­ Za prijevoz stočne hrane do Gunje i drugih ugroženih područja trebalo bi oko 10.000 kuna za gorivo, 2.200 kuna za cestarine, te još oko 10.000 kuna za naknade prijevoznicima. Već dva mjeseca čekamo da Crveni križ oslobodi tih 22.000 kuna iz ona 64 milijuna kuna koje su građani donirali. Do danas smo im poslali sigurno stotinu dopisa, no oni uopće ne reagiraju.Sada, nakon dva mjeseca natezanja stočnoj hrani, koju su naši poljoprivrednici pripremili i donirali za poplavljena područja, na žalost prijeti propadanje ­ ističe Vrakić.

>> Stočnu hranu suša poskupljuje 30 posto

Komentara 2

TH
than
02:21 22.08.2014.

Ma ova drzava je doslovno da je netko drugi uzme. Poplave, gospodarstvo propada, a vladajuci lijepo se svrckaju po moru... Cujem danas da niti skolu nece zavrsiti na vrijeme. Kao sto i napisah da nece. Negativna selekcija jos iz bivse drzave pa na ovamo, zaposljavanje podobnih i nesposobnih upravo dovodi do svega ovoga. Raspada drzave... Lustracija pod hitno i sve to rastjerati.

ZV
zeljko.visnic
13:37 23.08.2014.

evo kako su to u tounju lijepo riješili ljudi dovezli bale sijena u skladište a pošto nije bilo prevoza do slavonije načelnik sijeno podjelio mještanima i problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije