Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
J. M. NICOLIER

Središnji pješački most u Vukovaru ponio ime po ubijenom francuskom dragovoljcu

Jean Michel Nicolier
18.09.2014.
u 21:50

Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, rekao je gradonačelnik Penava

Središnji pješački most u Vukovaru, koji se nalazi u samom središtu Vukovara, od danas sukladno odluci Gradskoga vijeća nosi naziv „Jean-Michel Nicolier“.

- Inicijativa za donošenje odluke o nazivu pješačkog mosta na Vuki prema Jean-Michelu Nicolieru stigla je od četrnaest udruga proisteklih iz Domovinskog rata i na prijedlog pripadnika HOS-a iz Kutine koji su branili Vukovar u jesen 1991. godine na vukovarskom Sajmištu. Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, na kraju položiti i svoj život, za istinu i pravdu u Republici Hrvatskoj, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pojašnjavajući prijedlog o imenovanju mosta. Zadovoljan imenovanjem mosta po imenu i prezimenu francuskog dragovoljca bio je i predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić koji je rekao da je ovom odlukom Gradskoga vijeća ispravljena nepravdu koja mu je nanesena nepoštivanjem volje većine u slučaju donošenja imena sadašnjeg Mosta prijateljstva u Vukovaru, koji je trebao nositi ime po tom hrabrom francuskom dragovoljcu.

- Vjerujem kako ćemo u nadolazećem vremenu, a nakon ovakve odluke, urediti i primjeren sadržaj koji će jasno prikazati osobu po kojoj je most dobio naziv, rekao je Gavrić.

Jean-Michel Nicolier, rođen u Vesoulu, Francuska, bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmište. Početkom mjeseca studenog ranjen je i prebačen u vukovarsku bolnicu gdje je dočekao kraj obrane grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenog 1991. godine, ali njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Zbog zasluga u obrani Hrvatske Jeana-Michela Nicoliera posmrtno je Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, a odlikovanje je primila njegova majka Lyliane Fournier.

Komentara 23

RA
rakikaki
22:23 18.09.2014.

Napokon! Bilo je i vrijeme!

IV
Ivan50
22:33 18.09.2014.

Bravo Penava !Toga mladića svakako treba se sječati.

MO
Milka Oreo 300g.
22:22 18.09.2014.

heroj, to nije bio njegov rat a ipak je branio hrvatsku od srpske agresije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije