Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni na nebu, ni na zemlji

Srbija i Hrvatsko zajedno obnavljaju nekadašnju bolnicu Principovac

16.12.2013.
u 14:44

Govoreći o projektu kaže da su prvi razgovori započeti još 2010. godine

Nakon više od 20 godina započeta je realizacija obnove i revalitalizacije kompleksa nekadašnje bolnice Principovac kod Iloka. Radi se o bolnici koja je do 1991. godine, kada je prestala sa radom, bila namijenjena za djecu sa posebnim teškoćama kao i radi pogodnog zraka i vjetrova za djecu sa problemima u dišnim putevima.

– Zajedno sa partnerima iz Srbije pokušat ćemo preko EU fondova ishoditi sredstva kako bi krenuli sa realizacijom ovoga projekta. Bolnica je do rata kvalitetno radila, a danas postoji obostrani interes da taj projekt ponovno zaživi. Bio bi to još jedan sadržaj na području Vukovarsko – srijemske županije koji bi donio i određeni broj novih radnih mjesta, rekao je dožupan Vukovarsko – srijemske županije Đorđe Ćurčić.

Govoreći o projektu kaže da su prvi razgovori započeti još 2010. godine kao i da neke procjene govore da je obnovu nekadašnje bolnice potrebno oko tri milijuna eura. Inače, bolnica Principovac je do rata bila pod ingerencijom novosadske bolnice. Danas granica između dvije države ide kroz samu bolnicu tako da se nova bolnica nalazi na srbijanskoj strani, a stara na hrvatskoj. Novi dio bolnice je prilično očuvan i prema pocjenama neće trebati orevelika sredstva da se opet stavi u funkciju. Zato je stari dio bolnice zapušten i devastiran i zahtijevat će temeljitu rekonstrukciju. Taj dio bolnice je služio i kao vojni objekt sve dok je Vojska Srbije osigurava državnu granicu prema Hrvatskoj.  

– Radi se o značajnom međudržavnom projektu koji ćemo svakako zajednički pokušati realizirati. Prvi zadatak nam je riješiti imovinsko pravna pitanja s obzirom da se zemljište na hrvatskoj strani vodi kao državno. Očekujemo da bi i narednih nekoliko godina projekt mogao biti realiziran, ističe Ćurčić. Veoma zainteresirani za obnovu bolnice Principovac je i srbijanska strana. - Projekt bi se glavnim dijelom bazirao na rehabilitaciji, odnosno liječenju bolesti od raznih ovisnosti. Mislimo da bi se sa realizacijom ovoga projekta moglo osigurati minimalno sto radnih mjesta s jedne i druge strane granice, rekao je pomoćnik pokrajinskog tajnika za područje socijalne politike Vojvodine Tomislav Bogunović.

Ključne riječi

Komentara 1

NB
Ne_Bumo_Se_Dali
16:16 28.09.2015.

Zašto nije označeno mjesto bolnice na karti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije