Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz sata u sat

Slavonski Brod: Vodostaj Save u stalnom porastu

Visok vodostaj Save u Slavonskom Brodu
Foto: Ivica Galović
1/4
23.02.2014.
u 15:19

Zatvorene su sve ustave na Savi, pa tako i ustava na Mrsunji u blizini centra grada, jer je njezin sadašnji nivo niži od savskog, pa je time onemogućeno prelijevanje.

Vodostaj Save kod Slavonskog Broda u stalnom je porastu. Nivo vode u koritu rijeke mijenja se iz sata u sat, a raste prosječno jedan do dva centimetra.   Povišen vodostaj zabilježen je i danas u 12 sati, a prema podacima vodomjernih postaja Hrvatskih voda iznosio je 635 centimetara i na snazi su pripremne mjere obrane od poplave. Redovne mjere obrane od poplave biti će proglašene ako razina Save dosegne visinu vodostaja od 750 centimetara. 

Zatvorene su sve ustave na Savi, pa tako i ustava na Mrsunji u blizini centra grada, jer je njezin sadašnji nivo niži od savskog, pa je time onemogućeno prelijevanje. Crpke su u pogonu i prepumpavaju dospjelu vodu u Savu. Kako vodostaj još uvijek nije dosegnuo kritičnu visinu plovidba većih i manjih plovila ispod mosta u Slavonskom Brodu odvija se bez većih poteškoća . Izvanredne mjere za područje grada Slavonskog Broda nastupaju pri vodostaju 850, a izvanredno staje na 950 cm, pa za područje grada nema veće opasnosti, no Stožer za zaštitu je u pripravnosti i stalno prati amplitude razine vodostaja. Brodovi koji vade pijesak i šljunak privezani su uz obalu i čekaju stabilnije prilike, manju bujicu i pliću Savu.

Županijski Stožer zaštite i spašavanja u petak je održao sastanak na kojem je voditelj Vodno-gospodarske ispostave "Brodska Posavina" Davorin Piha izvijestio o trenutnom stanju vodotoka, zaobalja i vodostaja rijeke Save, te istaknuo kako za sada nema veće opasnosti od poplava na području Brodsko-posavske županije, a ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Anto Cvitković kaže da visokim vodostajem nije ugrožena kvaliteta pitke vode na području Brodsko-posavske županije. Županijski stožer donio je odluku da se i dalje prati stanje provedenih mjera pripravnosti obrane od poplava, te pozivaju građani da prate stanje kvalitete vode i o tome izvijeste nadležne službe. Do daljnjeg je zbog poplava u susjednim županijama otkazana planirana vježba "Sava 2014", kojoj je tema upravo uvježbavanje operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u poplavama sa naglaskom na način postupanja prilikom proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave.

>> Sava raste, vojska i helikopter spremni za novi vodeni val!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije