Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugovor vrijedan 15 mil. kuna

Slavonska djeca s autizmom ići će u suvremeni vrtić i školu s bazenom

centar za autizam osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/8
10.10.2015.
u 17:23

Zgrade će se protezati na oko 1000 “kvadrata”, bit će suvremeno opremljen, čak i bazenom.

Djeca, ali i odrasli s autizmom, njih 244 iz Slavonije, konačno će dobiti svoj centar u Osijeku. Roditelji su se još lani digli na noge i odlučno poručili kako im je dosta zanemarivanja.

Zgrada Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju trebala bi otvoriti svoja vrata u rujnu, investicija je teška oko 15 milijuna kuna.

- Još prije 15, pa i 20 godina Zagreb, Split i Rijeka imali su svoje centre, a kod nas ni dijagnostika i rana intervencija nisu funkcionirali kako treba - priča Emilija Šmit Bolić, majka djeteta s elementima autizma.

Potpise na ugovor o osnivanju Centra jučer je stavilo čak troje ministara, i to socijalne skrbi Milanka Opačić, obrazovanja Vedran Mornar te zdravlja Siniša Varga, uz župana Vladimira Šišljagića i gradonačelnika Ivana Vrkića.

- Izvrstan je ovo primjer da se zajedničkim snagama, novcem i voljom može puno napraviti – složni su.

Brojka od 244 osobe s poremećajem iz autističnog spektra u četiri slavonske županija, ozbiljna je i velika, stava je ministrica Opačić.

-Svaki je sat rada s njima važan, a problem je i nedostatak struke. Uspjeli smo ugrabiti četiri mlade studentice koje ćemo obučiti, nadam se da se neće zaljubiti u Zagrebu, potrudite se, Slavonci, da ih zadržite – rekla je ona.

Centar će niknuti u Vinkovačkoj 3, na oko 1000 “kvadrata”, bit će suvremeno opremljen, čak i bazenom.

- Svi će dobiti pomoć, bilo da se radi o dijagnosticiranju, psihosocijalnoj podršci, rehabilitaciji, no neće svi biti smješteni u vrtiće, škole, cilj nam je integrirati što više njih u redovne škole – zaključila je Sanda Zlatarić, ravnateljica Centra Vinko Bek. 

>>Do 2020. u Zagrebu još 48 novih vrtića i 39 škola. Evo gdje

>>Bandić obećao bolju skrb za osobe s autizmom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije