Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mala farma

Slavonac puni kućni proračun uzgojem kalifornijskih glista

gliste
12.05.2010.
u 16:11

U ograđenu površinu visine 60-ak centimetara stavlja stajnjak koji gliste marljivo prerađuju u svome organizmu, dodajući im hranjive tvari i tako nastaje humus koji je, tvrdi Rudić, pet puta jači i učinkovitiji od stajskog gnojiva.

Vinkovčanin Dario Rudić dosjetio se kako podebljati kućni proračun - počeo je uzgajati kalifornijske gliste koje proizvode najkvalitetniji humus vrlo tražen u povrtlarstvu i cvjećarstvu.

– Prije pet godina u emisiji za poljoprivrednike vidio sam prilog o čovjeku koji se bavi uzgajanjem glista i odmah ga nazvao. Kod njega sam kupio prvo leglo i u njemu je na površini od metar s dva metra 100.000 glista. Poučio me kako se radi pa danas uzgajam gliste u leglu 120 sa 800 centimetara, a plan mi je proširiti na 500 do 600 četvornih metara. Za kupce se ne brinem jer se pročulo za moju humusnu zemlju pa dolaze ljudi iz kruga od 50 kilometara oko Vinkovaca - kaže Dario Rudić, dodajući kako se jedini bavi ovim poslom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a najbliži konkurent mu je u Požegi pa kupaca ima dovoljno.

Rudić kaže da oko glista nema previše posla, ali svakodnevno treba nadzirati imaju li dovoljno vlage i kakva je temperatura jer "ne mogu raditi u hladnom". U ograđenu površinu visine 60-ak centimetara stavlja stajnjak koji gliste marljivo prerađuju u svome organizmu, dodajući im hranjive tvari i tako nastaje humus koji je, tvrdi Rudić, pet puta jači i učinkovitiji od stajskog gnojiva.

– Svaka tri dana dodajem po pet centimetara novog stajskog gnojiva i zalijem, a kada naprave humus, gliste se podižu prema površini tako da valja paziti da uvijek ima sloj stajnjaka od pet centimetara. Zimi je sloj 20-ak centimetara kako bi im bilo toplo. Tri do šest mjeseci traje proces proizvodnje humusa koji mora odstajati prije pakiranja do tri mjeseca kako bi primio dovoljno kisika - objašnjava Rudić i dodaje kako u Italiji i Nizozemskoj uvelike koriste humus u prehrani zemlje pa otkupljuju sve količine koje ponudi tržište, što je velika prilika i za hrvatske proizvođače.

Ključne riječi

Komentara 1

DO
Dobitnik8
13:09 08.10.2010.

Informacija da je jedini u vukovarskoj županiji da proizvodi humus je potpuno netočna.Osobno poznajem čovijeka iz Ivankova koji se bavi istim poslom te proizvodi izuzetno kvalitetan humus radom kaliforniskih glista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije