Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužuje gradonačelnika

Slavica Lemaić Gradu najavila nadzor, a Grad njoj kaznenu prijavu

SB
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
31.07.2014.
u 19:12

Već duže od godinu dana prodaje se i privatno parkiralište na križanju Štamparove i Nazorove ulice koje predstavlja jedini preostali prostorni resurs za širenje bolnice u budućnosti

Nakon jučer održane konferencije za medije na kojoj je koordinatorica Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju Slavica Lemaić otvoreno postavila pitanje - "Krši li gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara hrvatske zakone raspisujući natječaje o prodaji gradskog zemljišta", danas je u prostorije Nacionalnog foruma ponovo pozvala novinare, no ovaj put na izvanrednu konferenciju iznoseći nove detalje o, kao tvrdi, brojnim nepravilnostima vezanim uz natječaje prodaje vrijedne imovine građana Slavonskog Broda. Prenosimo cjelovit tekst s izvanredne konferencije.

- Prijedlog urbanističkog plana uređenja "Povijesna i urbanistička cjelina grada s tvrđavom" bio je izložen na javnu raspravu i javni uvid 2006. godine, ali je usvojen tek na 14. sjednici Gradskog vijeća 22. veljače 2011. godine. Usvojenim planom bez ikakve urbanističke analize i valorizacije stavljena su izvan snage tri provedbena urbanistička plana i to PUP "Šetalište braće Radić", PUP "Tgovačko poslovni centar u Strossmayerovoj ulici", te PUP "Trg Pobjede" kojim je bio obuhvaćen i prostor dvaju parkirališta u Gupčevoj ulici. U postupku izrade prostornog plana, u skladu sa zakonom propisanom procedurom, ponovljena je javna rasprava koja je provedena u travnju 2010. godine. Tada važećom odredbom Zakona o prostornom uređenju i gradnji propisano je da je nositelj izrade dužan najkasnije u roku od devet mjeseci od završetka javne rasprave donijeti prostorni plan, a nakon proteka tog roka javna rasprava se mora ponoviti. Zadnji rok za to bio je 21. siječnja 2011. godine. Djelatnici gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša bili su dužni voditi računa o zakonom propisanom roku, ali umjesto toga oni su, krajnje nemarno, u "Programu rada Gradskog vijeća za 2011. godinu", za donošenje odluke o usvajanju urbanističkog plana uređenja "Povijesna urbanistička cjelina grada s gradskom tvrđavom", odredili rok rasprave tek u veljači 2011. godine. Gradsko vijeće usvojilo je spomenuti prostorni plan s mjesec dana zakašnjenja u odnosu na zakonom propisani rok, čime je grubo prekršena zakonom propisana procedura donošenja prostornog plana.

​ ​Provedbenim urbanistički planom "Trg Pobjede" na prostoru dva neugledna parkirališta u Gupčevoj ulici bila je planirana izgradnja stambeno-poslovnog objekta koji formira arhitektonsko-urbanističku kompoziciju dvostrukog "L" oblika s pješačkim trgom i parkom s dječjim igralištem, te podzemnom javnom garažom i još jedan stambeno poslovni objekt s poluukopanom garažom i vanjskim parkiralištima. Planirani kapacitet dvaju planiranih garaža bio je 85 parkirališnih mjesta, a vanjskih parkirališta ukupno 143 parkirališna mjesta. Brodska javnost nije upoznata s urbanističkom katastrofom koja se sprema u Gupčevoj ulici, te s gradonačelnikovim novim kršenjem zakona. Veliko privatno parkiralište, u Gupčevoj ulici, ukupne površine 1490 m2, prodano je brodskoj tvrki Domi d.o.o. koja na njemu planira izgradnju stambeno-poslovne dvokatnice bruto površine oko 1500 m2.

Gradonačelnik Duspara 18. srpnja 2014. objavio je javni natječaj za prodaju zemljišta u vlasništvu grada "Dvorište u Ulici Matije Gupca" uz početnu cijenu od 1.704.486,56 kn. Na navedenoj katastarskoj čestici nalazi se parkiralište površine 1031 m2. Rok za podnošenje ponuda zainteresiranih kupaca je 8 dana. Javna sjednica Povjerenstva za otvaranje prikupljenih ponuda planirana je za danas. Raspisivanjem ovog javnog natječaja gradonačelnik Duspara prekoračio je svoje ovlasti i zloupotrijebio svoj položaj, te je ovim činom uzurpirao ovlasti Gradskog vijeća uz grubo kršenje Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi jer se je bez odluke Gradskog vijeća upustio u prodaju zemljišta u vlasništvu Grada Slavonskog Broda pojedinačne vrijednosti veće od 0.5 posto prihoda gradskog proračuna bez primitaka u godini koja prethodi godini u kojoj se odlučuje o otuđivanju nekretnine, a čija početna procijenjena cijena od strane sudskog vještaka prelazi maksimalno propisani iznos od milijun kuna. Prodaja tog zemljišta nije planirana ni u gradskom proračunu za 2014. godinu. Tekst objavljenog javnog natječaja jučer je naprasno uklonjen sa službene web stranice Grada Slavonskog Broda?!

Izgradnjom privatnih stambeno-poslovnih zgrada na spomenutim česticama Brođani bi ostali bez dva iznimno važna parkirališta u centru grada, a neizgrađeni prostor urbanistički neprocjenjivog potencijala bio bi nepovratno upropašten. Ista sudbina očekuje i veliko parkiralište u Strossmayerovoj ulici, a da stvar bude gora gradonačelnik i Gradska uprava uopće ni ne razmišljaju kako da nadoknade gubitak tolikog broja parkirališnih mjesta. ​

Već duže od godinu dana prodaje se i privatno parkiralište na križanju Štamparove i Nazorove ulice koje predstavlja jedini preostali prostorni resurs za širenje bolnice u budućnosti. Prodano je i privatno parkiralište na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić, pa se i tamo u budućnosti može očekivati izgradnja privatne zgrade i novi gubitak parkirališnih mjesta.

Javnim istupanjem prije planiranog roka javnog otvaranja prikupljenih ponuda pokušavamo osvijestiti brodsku javnost i spriječiti urbanističku katastrofu koja se sprema. Naš stav je da, protuzakonito usvojeni i skandalozno štetni, urbanistički plan uređenja "Povijesna i urbanistička cjelina grada s tvrđavom", na temelju odredbi Zakona o upravnim sporovima, mora biti ukinut, a zbog brojnih nepravilnosti u radu zahtijevat ćemo nadzor urbanističke inspekcije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te nadzor Ministarstva uprave nad zakonitošću rada Grada Slavonskog Broda - rekla je u svom podužem izlaganju novinarima​ koordinatorica Nacionalnog foruma Slavica Lemaić.

Na službenim ​web ​stranicama Grada Slavonskog Broda objavljeno je kratko reagiranje na iznesene tvrdnje Slavice Lemaić u kojojem ističu kako Gradska uprava posluje javno i transparentno, te da su iznesene informacije vezane uz prodaju gradskog zemljišta neistinite. Navode kako je tu riječ o namjernom pokušaju uznemiravanja javnosti plasiranjem dezinformacija, pa najavljuju da će Grad Slavonski Brod protiv koordinatorice Nacionalnog foruma za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju podnijeti kaznenu prijavu.

>> 'Gradonačelnik je odlučio prodavati imovinu građana Slavonskog Broda'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije