Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveća na svijetu

Šargija duga 4,2 metra 
za Guinnessovu knjigu!?

Šargija
Foto: Vedran Balen
31.07.2014.
u 15:15

Zavičajna udruga Cer iz Slavonskog Broda ponosna je na svoje jedinstveno glazbalo

Zavičajna udruga Cer iz Slavonskog Broda ponosan je vlasnik najvećeg glazbala na svijetu u kategoriji tambura. Riječ je o 4,2 metra dugoj šargiji, tradicionalnom instrumentu Hrvata Bosanske Posavine, koju su napravili članovi braniteljske zadruge "Otočki vir" iz Otoka pokraj Vinkovaca.

Simboličko značenje

Postavljena je ispred župne crkve Svetog Krista Kralja u Mišincima kod Dervente. Službenu potvrdu za svoju tvrdnju udruga je zatražila od Guinnessove knjige rekorda, čiji bi predstavnici uskoro trebali na terenu izmjeriti njihovu šargiju i donijeti odluku.

– Poslali smo zahtjev potkrijepljen slikama u Rotterdam i čekamo da naša šargija uđe u Guinnessovu knjigu. Riječ je o kompliciranoj proceduri u koju smo već uložili oko dvije tisuće kuna. Njihove predstavnike nije lako dobiti, ali kada se jednoga dana odluče na dolazak, to će već značiti da je stvar praktički riješena – kaže Ivica Marić iz udruge Cer. Glazbalo koje za Posavljake ima veliko simboličko značenje načinjeno je od pravog posavskog hrasta, a sama izrada trajala je tjedan dana. Ako šargija i službeno bude proglašena najvećom, na račun udruge trebala bi sjesti i nagrada od 20.000 dolara, koju namjeravaju utrošiti na obnovu porušenih crkvi u Bosanskoj Posavini.

Glavna atrakcija

Tekstom otisnutim na postolju tog svojevrsnog spomenika šargiji "Posavina i pjeva i plače" željelo se istaknuti prkos Posavljaka koji unatoč nemjerljivu gubitku još uvijek imaju snage i volje zaigrati i zapjevati uz svoje glazbalo.

– Tko god dođe u dvorište naše crkve, prvo mu za oko zapne šargija. Svi su oduševljeni i slikaju se kraj nje – ističe Marić. Izrada je stajala 10 tisuća kuna, no vrijednost joj je nemjerljiva.

– Između vrata i donjeg dijela šargiju smo na jednom mjestu svjesno učinili vizualno napuknutom kako bismo simbolički upozorili na stradanje posavskih Hrvata – ističe Ferbežar i dodaje da mu veličina, kada je počao raditi, nije bila presudna.

>> Pogledajte najveći toranj na svijetu izgrađen od Lego kocki

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije