Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklom preko Alpa

Pustolov Hrvoje Jurić: U Alpe sam se naprosto zaljubio

biciklist i putopisac Hrvoje Jurić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
27.11.2014.
u 23:15

Na putovanje preko Alpa dvadesetsedmogodišnji Hrvoje krenuo je početkom lipnja ove godine, a preko dvadesetak strmih alpskih prijevoja putovao je pedeset dva dana.

U organizaciji slavonskobrodske udruge "Lima" u Spomen domu Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu hrvatski biciklist, pustolov, putopisac i cikloturist Hrvoje Jurić održao je zanimljivo putopisno predavanje o svojim doživljajima putovanja biciklom preko Alpa, ali i nekim drugim unazad pet godina kroz Hrvatsku i Europu.

Putovanje preko Alpa bilo je njegovo četvrto veliko putovanje biciklom na koje je dvadesetsedmogodišnji Hrvoje krenuo početkom lipnja ove godine, a preko dvadesetak strmih alpskih prijevoja, od kojih je veći dio na nadmorskoj visini preko dvije tisuće metara, putovao je pedeset dva iznimno naporna, a istodobno lijepa i nezaboravna dana. Kući, u Vrbicu pokraj Đakova vratio se s dvanaestak kilograma manje.

- U Alpe sam se naprosto zaljubio. Prije dvije godine kada sam putovao biciklom do norveškog Nordkappa prolazio sam preko Alpa, ali poprijeko kraćim putem. Tada sam odlučio da će moje sljedeće putovanje biti preko Alpa dužim putem, slovenskim, švicarskim, austrijskim, francuskim i talijanskim dijelom. Penjanje na svaki prijevoj zahtjeva izuzetnu fizičku i mentalnu spremnost, a dvadesetak kilometara prijevoja ponekad se vozi čitav dan. Zbog toga je i put dug 2500 kilometara trajalo gotovo dva mjeseca. Putovati biciklom prekrasna je stvar, bi održali energiju, zdravlje i dobru kondiciju. Svakako bitan je i odmor, no spavanje u vreći na otvorenom ne košta ništa. Malo je neudobno, ali i to je iskustvo koje se ne zaboravlja - s osmijehom priča Hrvoje i nastavlja:

'Nisam baš previše volio bicikle, no prije pet godina kada sam na prvo putovanje kroz Hrvatsku krenuo "specijalkom", biciklom starim preko trideset godina, tada mi se otvorilo sve. Bio sam na nekakvom životnom raskrižju. Završavao sam fakultet koji nisam previše volio, a i u vezi s djevojkom nije sve štimalo i odlučio sam otputovati. Dvadesetak dana otkrivao sam ljepote Hrvatske. Prije dvije godine krenuo sam na put Europom koji je trajao sto dana. Uputio sam se na sjever do Nordkappa u Norveškoj. Obzirom da je bila jesen i u Norveškoj sezona kiša putovanje je bilo dosta teško i nelagodno, pomalo na granici ludosti jer cesta vas ne štedi, ali izdržao sam. To je tako, što više putujem sve me više uzima.'

Nakon svega desetak dana odmora po povratku s gotovo dvomjesečnog put ​a​ ​ Alpskim predjelima Hrvoje je krajem kolovoza krenuo u novu avanturu. No, ovaj put bilo je to testiranje elektro-bicikla Greyp s kojim je proputovao dobar dio Europe i prešao preko šest tisuća kilometara. I ovaj put ruta putovanja je išla preko neizbježnih Alpa, uz Rajnu do Amsterdama, Bruxellesa, pa kroz francusku regiju Champagnu do Pariza i dolje do Bordeauxa, zatim Azurnom obalom, pa preko talijanskog planinskog lanca Apenina put Slovenije i Hrvatske. Svoja putovanja Hrvoje je opisao u dvije putopisne knjige. Prva je "Putopisni dnevnik" napisana u elektronskom obliku, a druga putopisni roman "Marijanov put" ​.

>> Hrvatski putopisac nakon 5 godina putovanja odlučio odati svoje tajne

Komentara 1

ST
stille
08:54 28.11.2014.

Svaka čast,kapa do poda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije