Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svi za obnovu Klasija

Prva sportska dvorana u bivšoj državi diže se iz pepela

Obnova Klasija
Foto: Vedran Balen
1/2
16.08.2014.
u 14:58

Dvorana je otvorena 1960., a uništena zapaljivom granatom u Domovinskom ratu 1992. godine. Inicijativu za njezinu obnovu pokrenula je skupina poznatih brodskih sportaša i sportskih djelatnika.

Hrvatski olimpijski odbor te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podržali su projekt obnove slavonskobrodskih Klasija, prve sportske dvorane izgrađene na području bivše Jugoslavije. Iz Grada i Županije najavili su kako će projekt vrijedan između 10 i 15 milijuna kuna zajednički kandidirati prema EU fondovima. Dvorana je otvorena 1960., a uništena zapaljivom granatom u Domovinskom ratu 1992. godine. Inicijativu za njezinu obnovu pokrenula je skupina poznatih brodskih sportaša i sportskih djelatnika.

- Svi sportaši i institucije kojima smo pojasnili što su to Klasije i kakvo je značenje te dvorane odmah su stale uz nas i podržale projekt. Iz Ministarstva, HOO-a i Hrvatskog kluba olimpijaca kazali su kako će pomoći u izradi projektne dokumentacije i svojim savjetima, a nadamo se kako će nas s vremenom podržati i financijski – kaže predsjednica Inicijativnog odbora za obnovu Klasija, srebrna olimpijka Kornelija Kvesić. Brodski sportski entuzijasti trenutno rade na pronalaženju 300 tisuća kuna potrebnih za izradu projektne dokumentacije, jer bez tog prvog koraka nema kandidature prema europskim fondovima. Obnova Klasija mnogo bi značila ne samo za mlade brodske sportaše, koji će u njoj biti usmjeravani na pravi put, nego i za cijelu Hrvatsku. Naime, mnogi poznati hrvatski sportaši nekada su se natjecali u toj dvorani i sentimentalno su vezani za nju. U Klasijama se događao sav sportski, a velikim dijelom i kulturni i glazbeni život Slavonskog Broda. Neki kažu kako bi obnova te dvorane vratila dušu gradu na Savi.

- Dvorana će biti specifična po tome što će težište staviti na sportaše do 18 godina, sportske škole, edukaciju, ženski sport i sportaše invalide, a imat će i povijesni kutak. Vjerujemo kako će objedinjavanje svih tih aktivnosti na jednom mjestu pridonijeti inovativnosti projekta te kako će ulagači iz EU to znati prepoznati – ističe Branislav Orešković, nekadašnji košarkaš Oriolik Jasinja i pokretač inicijative za obnovu brodskoga sportskog hrama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije