Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljena knjiga

'Zvonko je ostavio toliko materijala da bih mogla napisati još 10 knjiga'

Zvonko Bušić
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
17.10.2014.
u 22:24

"Raditi na ovoj knjizi bilo mi je uistinu teško, ali istovremeno bila mi je i utjeha jer sam se svaki dan družila sa Zvonkom"

Brodski ogranak Matice hrvatske i Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata u dvorani HVIDR-e organizirali su večeras predstavljanje knjige Zvonka Bušića "Zdravo oko ​-​ sjećanja", koju je dovršila njegova supruga, književnica, prevoditeljica i esejistkinja Julienne Bušić. U zaglavlju knjige, koja je tiskana u izdanju Večernjeg lista, kratko je napisano - Budući da je Zvonko Bušić umro ne dovršivši svoje memoare, Julienne je proširila njegova razmišljanja o određenim temama u dvojakoj ulozi, ulozi književnice i njegove životne ljubavi, najbolje prijateljice i pouzdanice. 

Julienne Bušić do sada je objavila tri knjige, Ljubavnici i luđaci, Tvoja krv i moja i Živa glava za koju je 2013. godine dobila književnu nagradu "Antun Branko Šimić" Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, a o posljednjoj knjizi svoga supruga, koju je objedinila u potresnu i dojmljivu cjelinu na promociji u Slavonskom Brodu je istaknula:

​ ​- Raditi na ovoj knjizi bilo mi je uistinu teško, ali istovremeno bila mi je i utjeha jer sam se svaki dan družila sa Zvonkom, njegovim mislima i osjećajima. Zvonko je napisao gotovo dvjesto stranica, a ja sam knjigu dopunila koristeći upravo njegove riječi. Kroz sve te godine u zatvoru vodio je zabilješke, dnevnike i spise, a ostavio je toliko materijala da bih mogla napisati još bar deset knjiga. Knjiga je pisana u poglavljima, pa ako ih i ne čitate od početka, po redu, shvatite da su one ipak nekako povezane. Ukupno je 25 poglavlja, a na 350 stranica objavljeno je puno zanimljivih dokumenata, transkripta i fotografija iz svih razdoblja njegova života - kazala je Julienne Bušić.

- To je knjiga posebnog sadržaja, jer je gospođa Julienne Bušić napravila nešto što je zapravo jako teško napraviti kada osoba umre. Teško je uhvatiti misli i staviti na papir i u jednu knjigu sve ono što je ta osoba uistinu željela reći. Međutim, obzirom da su oni toliko dugo privatno bili supružnici i ljubavni par, zajedno pretrpjeli 14 godina, a on je u zatvoru poslije ostao još neko vrijeme, smatram da je ona jedina mogla pogoditi što je Zvonko Bušić želio reći. Ono što je mene dojmilo u toj knjizi je da to uopće nije biografija. To nije knjiga o Zvonku Bušiću i njegovim stavovima prema nekim suvremenim problemima, već je knjiga o Hrvatskoj, kako ju je on vidio, što je njemu u, toj Hrvatskoj koju je napokon dosanjao nakon trideset godina, smetalo, što je mislio da može i što je shvatio da u ovom trenutku ne može promijeniti - rekao je o knjizi povjesničar Petar Bašić.

Komentara 34

KA
Karizma
08:23 18.10.2014.

Strasno je citati komentare ovih komunistickih slugu koji ne mogu shvatiti koju svjetlost i želju za otporom su davali podvizi Hrvatskih domoljuba u borbi Hrvatske da pobjegne iz srpsko komunisticke diktature.Moj otac je nakon Zvonkova podviga 7 dana pekao janjetinu.Razumljivo mi je da oni koji nikad nisu dozivljavali i zeljeli samostalnu Hrvatsku nisu mogli dozivljavati borbu hRVATSKIH Domoljuba za slobodom.Strasno je da i danas nakon 23 godine samostalnosti Hrvatsku ne dozivljavaju kao svoju drzavu

Avatar The Knight Plums
The Knight Plums
23:04 17.10.2014.

Svatko nosi svoju istinu.

MA
macor
23:16 17.10.2014.

On je za mene terorista koji je vjerovao u ono sta cini . I znao je da otimica aviona i bomba koju je postavio ce mu promijeniti zivot. Odsjeo je duge godine u zatvoru i vratio se u maticnu drzavuvu . I sta mu se dogodilo. Upoznao hrvatske desnicare kojima se ljubav prema drzavi mjerila novcem i polozajem. I cak ga za...ava.i. I uradio ono sta je uradio. Zao mi je covjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije