Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dio stalnog postava

Predstavljena donacija dvoje Vinkovčana Etnološkom odjelu vinkovačkog muzeja

vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/4
25.10.2014.
u 14:53

Nina Košta-Kobetić darovala je odjevne predmete koje je koristila kao sasvim mala, dječje igračke iz to vremena, uporabne predmete...

Stari i ugledni Vinkovčani Nina Košta-Kobetić i akademski kipar i grafičar Antun Babić darovali su Etnološkom odjelu vinkovačkog Gradskog muzeja predmete i umjetnine koji će biti dio stalnog postava etnološke zbirke. Darovani predmeti su danas predstavljeni na izložbi u središnjem multimedijalnom prostoru Stalnog etnološkog postava vinkovačkog Muzeja pred mnoštvom uzvanika, a svečani ton je dao učenik Glazbene škole u Vinkovcima, Lovro Bilandžija koji je na bisernici odsvirao nekoliko brojeva pa i Mozartov "Turski marš".

Nina Košta-Kobetić darovala je odjevne predmete koje je koristila kao sasvim mala, dječje igračke iz to vremena, uporabne predmete, a ranije je darovala pokućstvo, fotografije, osobne predmete. Sve su to predmeti s kraja 19. i početka 20 stoljeća.

- Darovani predmeti u Muzeju su razvrstani u kulturno-povijesnu, povijesnu, etnološku i tehničku zbirku, a dio je u povodu Noći muzeja krajem siječnja ove godine i predstavljen javnosti u Etnološkom postavu. To su prije svega vrijedni primjerci građanskog i tradicijskog namještaja, obiteljski dokumenti, fotografije i osobni predmeti, tradicijska šokačka odjeća i posoblje, ali i građanska ženska odjeća i drugi inventar, brojni stariji i noviji tehnički predmeti, dječje igračke i različiti drugi obiteljski predmeti - rekla je etnologinja mr Ljubica Gligorević, kustosica Etnološkog odjela vinkovačkog muzeja. - S radošću sam poklonila svome gradu ovu donaciju i sad sam sretna što je to sve ovdje - rekla je donatorica Nina Košta-Kobetić. Vinkovački umjetnik Antun Babić ove godine obilježava 56 godina umjetničkog rada i, kako to voli naglasiti, 70 godina života u Vinkovcima, darovao je skulpturu "Baja" u terakoti nastalu 1991. i četiri linoreza nastalih 1975. koji predstavljaju slavonskog čovjeka u narodnoj nošnji kako svira frulu i gajde, a jedan od tih radova, "Gajdaš" bi je dio plakata 10. Vinkovačkih jeseni, te angažirani linorez s početka Domovinskog rata "Stop agresiji na Hrvatsku".

- Posebno mi je drago što će moji linorezi biti u stalnom etnološkom postavu jer po temi tu i pripada jer na mojim linorezima su ljudi odjeveni u narodne nošnje ovog kraja - rekao je Antun Babić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije