Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MONUMENTALNI ARHETIP

Predstavljen projekt izgradnje Cvijeta mira u Vukovaru

vukovar panorama
Gordan Panić/PIXSELL
02.12.2013.
u 15:50

Prema zamislima Cvijet mira bi bio toranj visok 170 metara i kao takav bi dominirao nad cijelim Vukovarom

Predstavnici nevladine udruge Civilni centar Grada Vukovara i umjetnika i slikara Aleksandra Bjelovuka održali su danas konferenciju na novinare na kojoj je predstavljen projekt izgradnje monumentalnog arhetipa Cvijet mira. Prema zamislima Bjelovuka Cvijet mira bi se nalazio u blizini park šume Adica te bi predstavljao trajno antiratno i civilizacijsko obilježje.

Prema zamislima Cvijet mira bi bio toranj visok 170 metara i kao takav bi dominirao nad cijelim Vukovarom. Zamišljen je kao da dvije osobe i četiri ruke pružene prema nebu drže na vrhovima prstiju lotosov cvijet. Toranj bi trebao biti elegantan, modernog arhitektonskog rješenja i od materijala koji su primjereni današnjoj modernoj arhitekturi. Imat će dva kata od kojih bi prvi činili poslovni prostori i restoran dok bi drugi kat bio vidikovac.

Cvijet mira bi noću bio osvijetljen s posebnim akcentom na cvijet lotosa na vrhu tako da bi se mogao vidjeti s velike udaljenosti. Bjelovuk kaže kako za sada imaju potporu i od strane predsjednika RH Ive Josipovića. Cijeli projekt je još u začetku tako da trenutno nemaju osigurana niti potrebna sredstva. Nije sigurna niti predložena lokacija s obzirom da nisu dobili odobrtenje od gradskih vlasti koje za sada nisu niti kontaktirali. Najavljeno je da će od Vlade RH tražiti početna sredstva za izradu idejnog riješenja i potrebne dokumentacije dok bi sva ostala sredstva, koja će se mjeriti desetinama milijuna kuna, aplicirati prema EU, UN-u i drugim financijskim ustanovama.

– Ovaj arhetip hrvatske porezne obveznike neće koštati niti kune. Ovo će biti naš poklon Vukovaru, istakao je Bjelovuk.

Predsjednik Civilnog centra Vukovara Domagoj Marenić kaže kako uvažavaju sve tekovine Domovinskog rata i njegovo značenje ali i da će Cvijet mira biti okrenut budućnosti Vukovara i njegovih stanovnika te da je ovo svojevrsni spomenik mira. Podsjetio je i na činjenicu da bi njegova izgradnja mnogo značila i za same građane s obzirom na broj posjetitelja koji bi dolazili i posjećivali vukovarski toranj što bi dodatno podignulo ugled Hrvatske u svijetu.

Prema zamislima iz udruge tijekom iduće godine trebala bi započeti realizacija cijeloga projekta koji bi mogao biti izgrađen, ako sve bude išlo kako je zamišljeno, u naredne četiri godine. Najavljeno je da će predstavljanje projekta biti urađeno u Zagrebu, potom u Beogradu, a ako budu mogli i u Bruxellesu. Ovim povodom u Vukovar je došao i stručni tim iz beogradske arhitektonske tvrtke DEL ING koji su posjetili i predloženu lokaciju. Stručni konzultant, a inače i profesor na Građevinskom fakultetu u Beogradu, Bratislav Stipanić, podsjetio je da je ova tvrtka radila na izgradnji plinskog mosta i obavljanju tornja na Avali u Beogradu.

– O sadržajima i zamislima ovisi i sama cijena projekta. Teško je licitirati bilo kakvim iznosima. Radi se svakako o zahtjevnom projektu s čijom realizacijom bi bio podignut ugled grada kao i cijele države, istakao je Stipanić.

Komentara 3

Avatar demokracija
demokracija
16:26 02.12.2013.

Kakav cvijet mira? Kako se usuđujete? Prvo imajte hrabrosti i otkrijte sve masovne grobnice branitelja i civila, da obitelji mogu pokopati mrtve. Iskrenošću, pokajanjem za zločine i stvarnim suživotom dvaju naroda koji vole i žive u zajedničkoj domovini završite rat,, a onda neka se zajednički podižu spomenici. zajednički, a ne iz Beograda ( gdje je na vlasti vojvoda) igrati predstavu za Brisel i Europu.

BE
berija
18:06 02.12.2013.

Taj umjetnik radio je na tri "projekta" i tražio od gradonačelnika da mu Vukovar da 13.000 kn. Ja sam radio na 6 projekata. Može meni 20.000, dajem popust na količinu. Ako ne, i ja ću štrajkati gladju u svom stanu, dok mi ne daju

MO
morituriite
17:00 02.12.2013.

Prokletom Beogradu bi bilo bolje i veći bi spomenik napravio kad bi otkrio gdje su masovne grobnice i kosti pobijenih Hrvata i drugih nesrba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije