Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza tla

Poljoprivredne površine u stradalim područjima Slavonije ispravne

Gunja
ilustracija
28.07.2014.
u 15:58

. Prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića poplavljeno je bilo gotovo 8000 hektara poljoprivrednih površina od čega je oko 3000 hektara nekoliko tjedana bilo pod vodom

Vode Save koje su u svibnju poplavile dijelove županjske Posavine nisu sa sobom donijele nikakva negativna svojstva, odnosno, poljoprivredno tlo je kemijski zdravo i iste kvalitete kao i prije prodora vode i poplava koje su uslijedile.

Zaključak je to analize tla koju je zavod za tlo obavio nakon poplave u Gunji i okolici, a koja je dostavljena i Vukovarsko – srijemskoj županiji. Prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića poplavljeno je bilo gotovo 8000 hektara poljoprivrednih površina od čega je oko 3000 hektara nekoliko tjedana bilo pod vodom. – Imamo sad dva problema na terenu. Jedan su dijelovi gdje je došlo do prodora Save i gdje su nanesene velike količine pijeska, šljunka i mulja. Radi se o nekoliko hektara i taj dio se na neki način mora očistiti, sanirati i privesti k svrsi. Drugi problem su zemljišta koja su bila pod vodom i gdje nema nanosa ali sada raste korov.

Problem je i što je oko 3000 hektara dugo bilo pod vodom koje se sada stvrdlo i obični traktori to ne mogu izorati, pojašnjava Matić koji očekuje i konkretne i brze reakcije ministarstva. U suprotnom prijeti opasnost da bi i nekoliko tisuća hektara moglo ostati ove godine nezasijano jer iz bilo kojeg razloga neće biti spremno za jesenju sjetvu. – Iskreno, bojim se da bi možda čak i trećina poplavljenih površina mogla ostati nezasijana ove jeseni. Ukupne štete od poplava na poljoprivrednim površinama iznose do 60 milijuna kuna i u odnosu na štete na objektima su zapravo zanemarive. Upravo stoga me čudi što ne možemo to brzo isfinancirati, sanirati i privesti k svrsi. Očekujem brži i snažniji angažman države jer sada je zapravo sve na njima, zaključio je Matić.

>> Autocestom besplatno samo Crveni križ, Caritas i ministarstvo

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije