Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na akciju

Političari poručili: Slavonski Brod neće biti grad slučaj

brod
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
23.01.2014.
u 22:13

Pravaši napominju da na području Brodsko-posavske županije ima oko 41 tisuća TV pretplatnika. Od te naknade godišnje se ubere blizu 40 milijuna kuna. Istovremeno, za rad dopisništva u Slavonskom Brodu HRT izdvaja nešto više od milijun kuna godišnje.

Reforme, centralizacija i ukidanje sjedišta nekih institucija u Slavonskom Brodu bila je zajednička tema čak dvije konferencije za medije, a novinare su odvojeno sazvali Udruga Pravaš i Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Brodsko–posavske županije. U Udruzi Pravaš ističu kako planiranim promjenama, koje podrazumijevaju ukidanje dopisništava Hrvatske televizije u Požegi, Novoj Gradiški, Županji i ukidanjem dopisništva HRT-a u Slavonskom Brodu cijela južna Slavonija ostaje nepokrivena od strane državne nacionalne televizije. Upravo zbog toga što je Slavonski Brod pogranični grad, smatraju kako slavonskobrodsko dopisništvo ima najbrži pristup prekograničnim temama koje su od nacionalne važnosti.

- Nama se kao alternativa nameće dopisništvo u Bjelovaru. Jučer sam bio prisutan sastanku koji je organiziran na Hrvatskoj televiziji i upitao sam gospodina Radmana da pokuša doći iz Slavonskog Broda do Bjelovara. To nema logike, pogotovo stoga što se zadržavaju dopisništva u okolici Zagreba. Kada dođete u Zagreb na Prisavlje vidite da se na svakoj porti može uštedjeti dovoljno novca za jedno dopisništvo kao što je u ovo u Brodu. Uvjeren sam da postoje brojni drugi načini za smanjenje troškova, ali bez ukidanja postojećih dopisništava - rekao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić.

Pravaši napominju da na području Brodsko-posavske županije ima oko 41 tisuća TV pretplatnika. Od te naknade godišnje se ubere blizu 40 milijuna kuna. Istovremeno, za rad dopisništva u Slavonskom Brodu HRT izdvaja nešto više od milijun kuna godišnje.

Argumentirano nezadovoljstvo zbog ukidanja dopisništava u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, te nastavku reformi koja se provodi u zdravstvu, pravosuđu, medijima, policiji i drugim institucijama iskazali su i u HDZ-u. Ističu kako su u Slavonskom Brodu već ukinuti Carinska uprava i Trgovački sud, a planiraju se ukinuti Ured državne uprave, Općinski sud i Općinsko državno odvjetništvo. Protive se, kako kažu, nametnutoj centralizaciji bez pravodobnog informiranja javnosti i bilo kakve javne rasprave, bez promjene Ustava i novog ustrojstva države.

- Prijedlog reforme i reorganizacije pravosuđa na ovaj način naprosto je neprihvatljiv, jer se predlagači nisu vodili jasnim kriterijima u kojima se ne može ništa improvizirati. Lako je uočiti više nedostataka prijedloga. Nekome je palo na pamet da Općinski sud u Slavonskom Brodu odvede u Požegu. Ne sporim Požegi pravo da ima svoj Općinski sud, ali sporim pravo da Općinski sud Slavonski Brod trebao biti na ovakav način zakinut. Brodski sud dvostruko je veći, on pokriva 158 tisuća stanovnika, a požeški svega 78 tisuća. U 2012 i 2013. godini slavonskobrodski je zaprimio 17.393 predmeta, dok je u istom razdoblju Općinski sud u Požegi zaprimio 9100 predmeta. Kada se broju predmeta Općinskog suda u Slavonskom Brodu dodaju predmeti drugog općinskog suda u Brodsko-posavskoj županiji, a to je onaj u Novoj Gradiški, koji je bez kaznenih predmeta koje ne sudi imao 7627 predmeta, onda je jasno da bi putovanje sjedišta suda bilo apsolutno neprihvatljivo po svim mjerilima koja bi se morala uzeti u obzir ako netko ozbiljan sastavlja prijedlog reorganizacije mreže sudova. Nesvrsishodno je tražiti da sudski predmeti koji svoje ishodište imaju u našoj županiji budu predmet sudovanja u Požegi samo zbog toga što on nema dovoljno zaposjednute kapacitete ili kaznionicu. Takav odnos je neprihvatljiv i ne treba ga dozvoliti - rekao je Mirko Tomac, član HDZ-ovog Nacionalnog odbora za pravosuđe.

Župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić kaže kako je do sada nebrojno puta nastojao upozoriti javnost o štetnosti prešutne centralizacije na štetu slabije razvijenih slavonskih županija.

- Politika koju provodi Vlada RH ne vodi ka ujednačenom regionalnom razvoju i stvaranju jače kohezijske politike, već naprotiv, ona jača bogatije sredine, a siromaši siromašne. Ovo je izravno kršenje jednog od najvažnijih načela Europske unije, načela planiranja i ujednačenog regionalnog razvoja. Krajnji cilj ove centralizacije je ukidanje županija i nekih općina - ističe Marušić i upućuje apel građanima Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, te stručnjacima iz pojedinih ovlasti da javno progovore.

Također, poziva sve stranke na radni sastanak, da se ujedine i pokrenu zajedničku akciju - 'Slavonski Brod neće biti grad slučaj!'.

Komentara 2

GO
godfather2
12:29 24.01.2014.

Ovo kao iz stripa trio fantastikus.

GO
godfather2
12:25 24.01.2014.

nije li drug Pero Čosić bio svjedok u SLUČAJU fimi-medija za neke plaćene a ne dobivene usluge za brodsku posavinu.e Čosiću baš si SLUČAJ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije