Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neprospavana noć

Pod težinom ledolomaca pucaju sante na Dravi

ledolomci, osijek (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/8
06.02.2012.
u 18:38

Krešimir, Domagoj, Branimir i Tomislav u iduća tri dana moraju probiti 20 kilometara zaleđene rijeke

Led se u ponedjeljak drobio pod pramcem Domagoja koji je kidao sante na rijeci Dravi. Pred kapetanom Josipom Begonjom i mornarom Tihomirom Tomaševićem na ovom je “sredovječnom” ledolomcu slijedila još jedna neprospavana noć.

Grdosije iz Mađarske

– Branimo se od leda već punih 70 sati. Svi smo u pogonu. Kako bi fizički izdržali, posade mijenjamo svaka 24 sata. Na brodu provedemo više vremena nego kod kuće s obitelji – nepomično sjedeći za kormilom odgovorio je kapetan dok je pramcem svojeg broda starog oko 40 godina “prekrajao” ledene čepove nastale uslijed niskih temperatura na Dravi. Dok su zajedno s posadom Krešimira led probijali od ušća Dunava kod Aljmaša prema Osijeku, iz suprotnog pravca njima ususret, riječni su put zajedničkim snagama “krčili” Tomislav i Branimir. S brzinom nešto većom od 9 kilometara na sat Branimir je grabio prema kilometarskim plutajućim santama.

– Žurimo se očistiti Dravu dok Dunav ne bude okovan kako se stvari ne bi zakomplicirale. Za srijedu je već najavljen i sastanak u Subotici gdje ćemo s Mađarima i Srbima dogovoriti zajedničke mjere obrane od leda na Dunavu jer će prema vremenskim prognozama idućih sedam do deset dana biti izrazito niske temperature – najavio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Osijek.

Nakon više od 35 godina našim dijelom Dunava zaplovit će mađarski ledolomci. Njihova čelična flota izgrađena je nakon ledene poplave još 1956. godine.

– To su grdosije u usporedbi s ovim našim brodovima. Oni su posebno konstruirani, a u akciju krećemo kako ne bi došlo do ledene poplave jer bi se Dunav u tom slučaju izlio i u Hrvatskoj, i u Srbiji te Mađarskoj – upozorio je Đuroković koji gotovo ne silazi s dravskih ledolomaca.

“Za nas nema zime”

Njihov je jedini cilj održati čistim 20 riječnih kilometara na Dravi. Tijekom šest sati neprekidnog rada uspjevaju “prekrojiti” oko tri kilometra ledenih santi.

– Po cijele dane smo na vodi. Toplo nam je ovdje, imamo peć na lož ulje, spavaću sobu, ali i dnevni boravak. Za nas nema zime – sa smiješkom će Tihomir Tomašević, mornar s devetogodišnjim iskustvom, koji, priznaje, svoj posao ne bi mijenjao ni za jedan drugi na svijetu.

Komentara 2

Avatar puky
puky
19:24 06.02.2012.

... malo prije sam bio na Dravi i bome ako išta tamo i zbog nečeg puca onda ledu \"puca k***c\" za ove ledolomce ... cijela Drava je zatvorena ledom dokle pogled doseže ... strava ...

Avatar Idler 3
Idler 3
21:03 06.02.2012.

19:24h puky.....najlakše je nj**ke odavdje prek tipkovnice. Moraju lomit kolko mogu i bez prestanka kolko god to zgledalo smiješno. Problem nije kad se led napravi neg kad voda ispod njega stane.....onda nebu više smiješno !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije