Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vinkovcima

Počeli radovi na gradnji replike rodne kuće Ivana Kozarca

Ivan Kozarac,gradnja kuće,replika
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
1/3
22.04.2014.
u 15:52

Bosiljko Stanić je prije dvije godine, kada je kuća srušena, najavio kako će izgraditi repliku izvorne kuće s nekim preinakama kako bi se ovdje mogli okupljati štovaoci Kozarčeva književnog rada

U ulici u staroj vinkovačkoj četvrti uz Bosut, Krnjaš, započeli su radovi na izgradnji replike rodne kuće hrvatskog književnika Ivana Kozarca, na istom mjestu gdje je do prije dvije godine, kada je srušena, stajala izvorna Kozarčeva rodna kuća.

Kuću je prije nekoliko godina kupio vlasnik vinkovačkog trgovačkog lanca Boso, Bosiljko Stanić, a kada je najavio da će izvornu kuću srušiti jer je adaptacija neisplativa, a pokazalo se i da to nije originalna kuća iz Kozarčeva vremena već je kroz desetljeća proživjela nadogradnje i preinake, pobunila se vinkovačka kulturna javnost. No, sve je bilo zakonito jer gradska uprava nije, unatoč preporuci Ministarstva kulture, Kozarčevu rodnu kuću proglasila kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

U to je vrijeme civilna udruga "Naš grad" organizirala potpisivanje peticije protiv rušenja kuće i prikupila preko 2000 potpisa. Bosiljko Stanić je prije dvije godine, kada je kuća srušena, najavio kako će izgraditi repliku izvorne kuće s nekim preinakama kako bi se ovdje mogli okupljati štovaoci Kozarčeva književnog rada, autora romana "Đuka Begović" i zbirke pripovjedaka "Slavonska krv".

- S građevinskim radovima započeli smo 10. travnja i kompletni radovi trebali bi biti završeni do kraja lipnja, kada bi kuća trebala biti otvorena za posjetitelje. U dogovoru s gradskim vlastima i vinkovačkim Gradskim muzejom namjera nam je da se u podrumu održavaju razne izložbe i druga kulturna događanja dok bi sama kuća bila otvorena za posjetitelje - rekla je Pamela Mataković dodajući kako će se kuća namjestiti namještajem koji je zatečen u izvornoj kući i za razliku od izvorne, replika Kozarčeve rodne kuće imati i podrum čiji će strop, koji je ujedno i pod prizemlja kuće, biti ostakljen.

>>Rodna kuća Ivana Kozarca u Vinkovcima pred rušenjem
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije