Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ PENALIMA

Pet slavonskih gradova opet u zajedničko odlagalište

Mladen Karlić
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
22.11.2014.
u 12:49

Sada pokušavamo pronaći model kako bi šteta bila što manja, kaže vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić

Još nije poznat ishod tužbe austrijskih tvrtki Strabag i Saubermacher protiv pet slavonskih gradova, Vinkovaca, Vukovara, Županje, Belog Manastira i Osijeka, jer su odustali od zajedničkog regionalnog odlagališta otpada koje su kod Antunovca trebale graditi ove dvije tvrtke, zbog čega ih se tereti da plate 80 milijuna kuna. Očekuje se odluka Arbitražnog suda, a gradovi koji bi trebali platiti obeštećenje, Vinkovci, primjerice, 18 milijuna, Vukovar 12 do 14 milijuna kuna, nadaju se povoljnom ishodu nakon što su uložili žalbe.

- Bio je to dobro zamišljen projekt da pet slavonskih gradova osnuju zajedničko odlagalište kod Osijeka, ali zbog raznih razloga i promjena Zakona o otpadu, ali najviše iz političkih razloga unutar Osječko-baranjske županije gdje nikada nije bila ista vlast na gradskoj i županijskoj razini, došlo je do odugovlačenja i ugovori su raskinuti i to je izazvalo veliku štetu prema arbitražnoj presudi za ovih pet gradova. Sada pokušavamo pronaći model kako bi šteta bila što manja. No, zanimljivo je da novi Zakon o otpadu i novi ministra zaštite okoliša predviđaju opet regionalna odlagališta i bit će ih 13 u cijeloj Hrvatskoj. Tako ćemo se nas pet gradova opet naći u zajedničkom projektu i zajedničkom odlagalištu bez obzira na presudu i probleme koja imamo - kaže vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

>> Je li Strabag uzimao mito i za odlagalište otpada u Slavoniji?

>> Slavonski gradovi bi umjesto 13, mogli platiti odštetu od 5 milijuna eura

Komentara 4

LV
lukas vk
16:48 23.11.2014.

Nemoj te tako, sada priprema projekte za podzemnu garažu za 200 mjesta, gradonačelnik je prava krtica stalno nešto kopa.....

SI
Sittingbull
21:40 22.11.2014.

Hoće li netko odgovarati za ovo?

K2
kritičar_2
08:16 23.11.2014.

Ostavi se medicine,politike i mladih cura.Sve što si dotaknuo,upropastio si.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije