Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spomen na 8 ubijenih

Otkriveno spomen obilježje masovne grobnice u Petrovcima

spomen obilježje
Foto: Branimir Bradarić
1/5
01.10.2014.
u 14:53

- Rekao sam nedavno, tijekom posjete Mostaru, i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je agresija izvršena ali da se Ovčara, a svaki ovaj spomenik je mala Ovčara, nije smjela dogoditi. Odgovorio mi je to da im to nije trebalo, rekao je Matić

Sin poginuloga hrvatskog branitelja Igor Budeš i ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić otkrili su danas spomen obilježje u Petrovcima, selu nedaleko od Vukovara, u spomen na osam ubijenih branitelja ekshumiranih iz dvije masovne grobnice na području sela.

– Crni obelisk kojim se obilježavaju masovne grobnice pokazuje svu bešćutnost agresije na Hrvatsku. Rat je rat, rat je prošao ali ovo se nije trebalo dogoditi. Rekao sam nedavno, tijekom posjete Mostaru, i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da je agresija izvršena ali da se Ovčara, a svaki ovaj spomenik je mala Ovčara, nije smjela dogoditi. Odgovorio mi je to da im to nije trebalo, rekao je Matić. Spomen obilježje u Petrovcima je 148 spomenik kojim su obilježene masovne grobnice u Hrvatskoj. Od toga broja 55 ih se nalazi na području Vukovarsko – srijemske županije gdje je do sada pronađeno 111 masovnih grobnica.

Prema riječima Matića na popisu nestalih u Hrvatskoj trenutno se nalazi 1623 osoba.

– Potraga za nestalima je najteži posao koji nam je ostao nakon rata. Ulažemo maksimalne napore kako bi ih pronašli. Međutim, kako vrijeme prolazi tehnički je sve to teže napraviti. Imamo punu podršku katoličke i pravoslavne crkve u tome. Apeliramo na sve da pomognu, a otvorili smo i niz mogućnosti da nam se anonimno kaže gdje se nalaze tijela ubijenih. Mi ne tražimo krivce i počinitelje nego lokacije gdje su pokopana tijela kako bi njihovi roditelji imali gdje zapaliti svijeću, rekao je Matić. Tijekom posjete Petrovcima Matić je potvrdio skoro donošenje novoga Zakona o civilnim žrtvama rata te rekao da se već odvijaju i razgovori sa udrugama na tu temu.

– Novi zakon će biti pošten i dosljedan i sve ono što u njemu piše će se provesti. Dok je ova Vlada na čelu Hrvatske, a ja ministar branitelja, nećemo donositi zakone kao prethodnih godina da se mnogo toga obećava, a još manje ispunjava, rekao je Matić. 

>> Matić: Braniteljske zadruge su najljepša braniteljska priča nakon rata

Komentara 1

SV
Sumrak Vremena
15:51 01.10.2014.

i nije ti to trebalo sada će ti tatica Tomo uskratiti džeparac..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije