Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Značajan jubilej

Osamdeset godina Muzeja Brodskog Posavlja

muzej
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/7
19.12.2014.
u 11:27

Proteklih 80 godina brodski su muzealci uz rad na prikupljanju, zaštiti, stručnoj obradi i pohrani građe priredili 483 tematske izložbe od čega 387 u vlastitom prostoru, a 110 izvan ustanove, te tiskali 205 kataloga

Izložbom 80. godina Muzeja Brodskog Posavlja na kojoj je iz bogatog i raznovrsnog muzejskog fundusa predstavljen dio naznačajnijih i najzanimljivijih predmeta baštine brodskog Posavlja, te likovnom izložbom radova inspiriranih muzejskim predmetima polaznika Kreativne radionice Brod, slavonskobrodski muzej obilježava svoju značajnu obljetnicu. Zahvaljujući donaciji Julija Hoffmanna (1881.-1958.), željezničkog činovnika, zaljubljenika u starine i svestranog pasioniranog sakupljača koji je gradu darovao vrijednu zbirku, odlukom Gradskog poglavarstva iz 1934. godine osnovan je Gradski i arheološki muzej. Bio je to iza Osijeka i Požege treći muzej u Slavoniji. Na korištenje mu je dodijeljena jednokatna zgrada u Starčevićevoj ulici koju je gradu darovao tadašnji gradonačelnik Stjepan pl. Horvat.

-Muzejski fundus stvaran osam desetljeća danas sadrži gotovo šezdeset četiri tisuće jedinica raznovrsne građe, od fosilnih svjedočanstava nađenih na obroncima Dilj gore i prvih tragova čovjekovog stvaralaštva s prapovijesnih lokaliteta, vrijednih nalaza iz antičke Marsonije, srednjovjekovlja i Berislavićevih posjeda, tradicijske baštine brodsko-posavske Šokadije, svjedočanstava organizacije i načina života u doba Vojne krajine, stvaranja brodskog građanstva, ratnih zbivanja, gospodarstva i političkih mijena 20. stoljeća do umjetničkog stvaralaštva zavičajnika. Cjelokupna muzejska građa i dokumentacija raspoređena je u sedam odjela, prirodoslovni, arheološki, numizmatički, etnografski, kulturno-povijesni, odjel suvremene povijesti i galerijski odjel, odnosno u 42 zbirke. Dio najznačajnijih i najvrijednijih predmeta iz svih odjela izloženi su upravo na ovoj izložbi. Muzej od 1993. godine ima preparatorsku radionicu, te knjižnicu s vrijednim knjižničnim fondom iz razdoblja od 18. stoljeća do danas - istaknula je na otvorenju ravnateljica Muzeja brodskog Posavlja Danijela Mitrović - Ljubičić.

Proteklih 80 godina brodski su muzealci uz rad na prikupljanju, zaštiti, stručnoj obradi i pohrani građe priredili 483 tematske izložbe od čega 387 u vlastitom prostoru, a 110 izvan ustanove, te tiskali 205 kataloga. Autori su desetak posebnih izdanja, više desetina stručnih radova objavljenih u povremenom muzejskom glasilu "Vijesti" i drugim stručno-znanstvenim časopisima, te nekoliko stotina novinskih, radio i TVpriloga. Izložba u čast 80. godina Muzeja brodskog Posavlja i likovna izložba Kreativne radionice Brod svečano su otvorene večeras u velikoj muzejskoj dvorani, a moći će se razgledati do kraja siječnja 2015. godine.

>> Učiteljice iz Našica u Slavonskom Brodu naučile sve o tamburi

Komentara 3

GO
godfather2
21:17 19.12.2014.

Nemojte zaboraviti pozvati Danijela da kaže koju a možete i Peru pa da reže vrpce.

GO
godfather2
22:00 19.12.2014.

Recimo da projekat adaptacije muzeja bude financirana iz eu fondova,Dado kao županijski stručnjak odradi papirnati dio,Marušić i Čosić raspišu javni natječaj za završetak građevinskih radova i recimo kao najpovoljniji izvođač bude Mišić i njegova građevinska firma. Ma kud ćeš bolje vuk sit i ovce na broju.

GO
godfather2
21:09 19.12.2014.

Kada će biti završena adaptacija starog dijela muzeja,Kada ćemo vidjeti stalnu postavu muzeja,vjerojatno nikad jer Županija ima neke druge prioritete,ili se čeka opet nekakva famozna građevinska firma da to završi,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije