Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slavonija

Okupili se umirovljeni direktori vinkovačkih poduzeća

umirovljeni čelnici slavonskih tvrtki
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
1/4
16.12.2014.
u 13:48

Nekadašnji direktor Spačve, Josip Filipović kaže kako u pogonu u Vinkovcima radilo i 2.000, a u Županji 800 radnika i puno se više trupaca prerađivalo

Predsjednik uprave Spačve, Dario Puljiz, ugostio je umirovljene direktore vinkovačkih poduzeća od kojih neka više ne postoje jer su nestala 90-tih u sumnjivim privatizacijama ili su jednostavno propala jer se nisu znala nositi s konkurencijom i zakonima tržišta. Nekadašnji direktor Spačve, Josip Filipović kaže kako u pogonu u Vinkovcima radilo i 2.000, a u Županji 800 radnika i puno se više trupaca prerađivalo, a bivši direktor Dilja, i danas među najvećim proizvođačima crijepa i opeke, Ivan Senčić prisjetio se 90-tih koje su bile najteže.

- To su bile teške godine, ratno vrijeme, puno zaliha u skladištu, pretvorba  i privatizacija, monetarne promjene, puno radnika i puno problema - kaže Senčić. I za Miju Strepačkog, nekadašnjeg direktora županjske Sladorane, najteže su bile ratne godine.

- Mi smo manje bili izloženi granatama pa smo mogli koliko-toliko proizvoditi, ali u teškim uvjetima jer ono što smo ranije dovozili iz BiH, sada smo morali uvoziti iz Mađarske i Češke. Sada je u sladorani bilo 400, a danas je oko 300 radnika - kaje Strepački. Među okupljenima bili su i David Čačić, nekadašnji direktor Poljostroja i Aca Adžić, bivši direktor Graditelja, ali obje te tvrtke danas ne postoje. Mile Vrkić teško da se bi danas snašao u Fini, za njegova vremena ta se služba zvala Služba društvenog knjigovodstva, Ante Miljak je vodio vinkovačku poslovnicu Ine koja je tada bila u hrvatskom vlasništvu, a Mijo Mijatović PIK Vinkovci koji je nekada bila najveće poduzeće.

Dario Puljiz je goste čiji je rad, kako je rekao, uvijek cijenio jer poštuje one koji su radili i stvarali rekao je da Spačva sada zapošljava 650 radnika, ima isključivo finalnu proizvodnju, 80 posto proizvodnje izvozi, plaće su u Spačvi 22 posto veće od hrvatskog prosjeka dravoprerađivača, isplaćuje regerese i božićnice, proširili su proizvodi asortiman, poput peleta koje gotovo u potpunosti izvoze, zapsolili su 12 visokoobrazovanih stručnjaka koji imaju zadatak putovati i pronalaziti kupce, zaposlili su stotinjak radnika za razne poslove i sada je situacija u Spačvi dobra, kriza više ne stanuje ovdje.

>> Spačva izvozi 80 posto proizvedenih peleta

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
15:39 17.12.2014.

Steta ti tadasnji uspjesi u zaposzaljavanju se ne mogu danas upotrijebit bijahu iz doba trulog socijalizma i Titine diktatorske , apsulutisticke, komunjarske vladavine ai ponekih kasnijih politickih jahaca.

Avatar ivan.doic
ivan.doic
15:04 18.12.2014.

nekad su vladali ljudi od struke a sad il nemaju kvalifikaciju ili su je kupili sjetimo se da su sva najskolovanija covjeka u firmi dobili montiran otkaz jer nisu nesto htjeli potpisati sto bi skodilo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije