Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
49. Brodsko kolo

Oj, samice drvo javorovo 'ko te sviro nikad ne bolovo'

brodsko
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/9
08.12.2013.
u 10:32

Državnom smotrom svirača na tamburi samici pod nazivom 'Oj, samice drvo javorovo 'ko te sviro nikad ne bolovo' u novoj sportskoj dvorani osnovne škole 'Viktor Car Emin' u Donjim Andrijevcima završeni su programi 49. 'Brodskog kola', najstarije smotre folklora u Hrvatskoj.

Državnom smotrom svirača na tamburi samici pod nazivom 'Oj, samice drvo javorovo 'ko te sviro nikad ne bolovo' u novoj sportskoj dvorani osnovne škole 'Viktor Car Emin' u Donjim Andrijevcima završeni su programi 49. 'Brodskog kola', najstarije smotre folklora u Hrvatskoj. U programu ovogodišnje smotre samičara, petnaeste po redu, sudjelovalo je dvadesetak izvrsnih svirača tog malog instrumenta iz gotovo svih krajeva Hrvatske u kojima se samica svira i dio je folklorne tradicije. Smotru je u suradnji s vrijednim članovima Kulturno-umjetničkog društva 'Tomislav' iz Donjih Andrijevaca i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Brodsko-posavske županije priredio Folklorni ansambl Broda, inače glavni organizator svih programa 'Brodskoga kola'.

-Ove smo godine napravili svojevrstan iskorak pri organiziranju programa. Pored toga što jecjelokupan glazbeni program održan u prekrasnoj i prostranoj školskoj dvorani,nekoliko smo dana imali iradionicu muziciranja na tradicijskim instrumentima koju je organizirao Stjepan Večković Štef, naš poznati učitelj sviranja i svirač na tradicijskim instrumenatima u ansamblu "Lado". Kroz radionicu je prošlo tridesetak polaznika koji su počeli učili svirati na gajdama, dvojnicama, fruli i tamburi samici - kaže Josip Perčević,predsjednik Organizacijskog odbora 'Brodskog kola'.

Nakon kratke stanke, već 11. siječnja 2014. u Sikerevcima tradicionalnom Smotrom pučkih igrokaza svečano će započeti programi jubilarnog 50. "Brodskog kola", a organizatorinajavljuju posebno bogat program sa više od pet tisuća sudionika u narodnim nošnjama, te brojnim izvođačima i članovima kulturno-umjetničkih društava iz cijele Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije